Een vol hoofd? Ruim op!

Een vol hoofd? Ruim op
2 minuten

Gedurende de dag doe je bewust en onbewust overal indrukken op die aan je blijven plakken. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat je snel moe bent, geprikkeld reageert, je geen informatie meer kunt opnemen en sterk verlangt naar rust om je heen. Kortom, je hebt een vol hoofd.

Wanneer je hoogsensitief bent sta je meestal flink open en mis je in feite het filter om negatieve of overtollige prikkels buiten jezelf te houden. Ze komen in je systeem en het het lijkt daardoor net of ze van jou zijn.

Wanneer je jezelf reinigt en je omgeving schoonmaakt zul je merken dat je weer helderder bent, dat (sommige) emoties als sneeuw voor de zon verdwijnen en je je energie weer terugkrijgt!

1. Reinig jezelf

Je lichaam is het voertuig waarmee jij door het leven gaat en deze verdient daarom alle aandacht. Ook dit dien je goed te reinigen want ‘zo lichaam zo geest’…! E

 • Drink voldoende water per dag (2 liter)
 • Neem een douche en laat alle gedachten en zorgen denkbeeldig in het doucheputje glijden
 • Ga regelmatig naar de sauna
 • Scrub je huid af en toe

2. Ruim je verleden op en laat oude overtuigingen los

Tot nu toe hadden we het vooral over het reinigen van de buitenkant, het lichaam. De meest krachtige reiniging is die van alles wat je aangenomen hebt, maar wat eigenlijk niet bij jou past los te laten.

 • Accepteer jij jezelf helemaal zoals je bent?
 • Zijn er zaken uit je verleden (bijv je jeugd) waar je nu nog tegenaan loopt?
 • Doe je soms dingen terwijl je liever iets anders zou willen doen, maar weet je niet hoe?

Vind een manier (schrijf, praat, teken), een HSP coach, gelijkgestemden; al wat voor jou werkt om het los te laten.

3. Je omgeving schoonmaken

Het reinigen van je omgeving is minstens zo belangrijk. Ook hier kan van alles blijven hangen door de geschiedenis van de ruimte of plek, emoties (denk bijvoorbeeld aan ruzie’s), ziekte…noem maar op. Ook dit pik je met je systeem snel weer op waardoor het je moeite kost je goed te ontspannen. Zorg er dus voor dat je huis, je werkplek en wellicht andere plaatsen waar je veel komt gereinigd zijn.

 • Zorg voor een opgeruimd en schoon huis
 • Repareer datgene wat kapot is of vervang het
 • Ga na of de inrichting voor je gevoel nog klopt en pas het indien gewenst aan

Extra HSP tip

Luisteren en kijken naar regen kan ook een reinigend effect hebben. De kracht van visualisatie is bijna even groot, zeker voor hoogsensitieve mensen, als het horen of voorstellen ervan.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Een vol hoofd HSP

Ook interessant

7 Reacties

 1. Dankjewel dit is de meest complete oefening die ik ooit ben tegengekomen.
  Hartengroet Tineke Foole

 2. Hartelijk bedankt ! Dit is nu precies wat ik nodig heb..
  Ik ben echt een spons die alles absorbeert.. en als ik even tijd neem voor mezelf, dan voel ik me heel schuldig.. En probeer ik maar weinig tijd aan mezelf te besteden en dan loop ik vast..
  Onwijs bedankt voor je advies, ik ga proberen er beter bij stil te staan.. ook al klinkt het heel eenvoudig..maar als HSP is dit werkelijkheid heel moeilijk..
  Veel liefs,
  Janet


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *