Zo ga je soepeler om met moeilijke periodes als HSP

Hoogsensitief, ga soepeler om met moeilijke periodes
2 minuten

Waar je je ook bevindt in je ontwikkeling, het leven biedt telkens allerlei situaties. Waaronder ook moeilijke periodes. Aan jou de keuze hoe je hiermee omgaat en dat kan meestal wel wat soepeler met de juiste tools.

Aanvaarding & acceptatie in moeilijke periodes

Dit is de eerste en meest belangrijke stap. Wanneer je jouw situatie accepteert houdt het gevecht ertegen op. Vechten tegen iets betekent het vasthouden ervan en dat maakt het onnodig zwaar. Net als het idee dat het je (allemaal) ‘overkomt’ en je er niets aan kunt doen. In beide gevallen lekt er veel energie weg naar deze houdingen.

Als je aanvaardt dat deze situatie nu je pad kruist kun je vanaf dit punt gaan kijken wat je ermee kunt doen. Soms ligt het buiten je macht. In dat geval kun je er met je houding voor zorgen dat je de situatie vanuit kracht draagt. Kun je er wel iets aan doen? Vraag jezelf af hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

💡 Kun je je situatie aanvaarden of merk je dat je klaagt over jouw onvermogen en/of de ander/omstandigheden?

Een signaal?

Je brein wil graag een verklaring voor alles wat er gebeurt. Gevolg is dat mensen die graag bewuster willen leven geneigd zijn situaties als signaal of les te zien. Op zich is daar niets mis mee, maar het gevaar bestaat dat je daarmee vanuit je hoofd blijft leven. Het leven gaat niet over iets moeten bereiken, een straf of beloning. Het is wat het is.

Als je naar de natuur kijkt kun je dit mooi zien. Een bloem groeit en gaat op haar moment open. Er zit niks achter, het is gewoonweg haar natuur. Als je een betekenis gaat geven aan de ervaring die op je pad verschijnt, geef je in feite onbewust het signaal naar jezelf dat je iets moet leren en ergens naar op weg bent in plaats van dat je bent wie je bent (dat is je ware natuur).

💡 HSP Tip:  Accepteer wat zich aandient en maak contact met jezelf, zodat je weet wat je te doen staat (want alleen daar bevindt zich het antwoord).

mindere dagen als je hoogsensitief bent

Stel prioriteiten

Het lijkt vanzelfsprekend, maar vaak zijn mensen, zeker als hoogsensitieve personen, geneigd veel meer te doen dan haalbaar is. Je raakt zo verwijderd van jezelf en juist in moeilijke tijden heb je het contact met jezelf hard nodig, zodat helder blijft wat je te doen staat.

💡 HSP Tip: Beperk je tot het hoognodige en neem voldoende rust. Ga eventueel letterlijk je huis opruimen, dat helpt!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Ook interessant

5 Reacties

 1. Ik ben 50 jaar en mijn relatie van 1jaar is vorige week ten einde gekomen,zonder dat ik daar ook iets van gemerkt hebt. Ik ben er kapot van,intens huilen en maar blijven vragen, waarom,wil steeds opnieuw uitleg horen/hebben het lijkt wel net zo lang tot ik het accepteer ofzo,ik weet het niet. Wordt gek van m’n gedachten,en beelden die ik steeds voor me zie hoe we het hadden samen en wat we deden,zo pijnlijk!!!! Hoe ga ik dit een plekje geven

  • Mensen maken keuze’s, niet altijd begrijpelijk voor een ander. Wellicht kun je je focus naar jezelf brengen en voelen wat je in deze situatie-zonder-helder-waarom nodig hebt voor jezelf. Helemaal in het hier en nu zoals de situatie op dit moment voor je is. Veel sterkte.

 2. Hallo Maaike, jouw artikel kwam net goed getimed. Ik zit in een verwerkingsproces en hij gaat als een rollercoaster
  Doordat ik gebudgetteerd zit wordt het moeilijk om dingen te kunnen doen en doe ik het on my way.
  Dat houdt in zoveel mogelijk jouw artikelen en adviezen te lezen en er uit te plukken wat voor mij past.
  Heb dank hiervoor!
  Fijne feestdagen en een mooi succesvol 2020 voor jou

  Met vriendelijke groeten,
  Eveline von Haack

 3. Ik heb het pas ontdekt of eigenlijk gehoord dat ik hsp ben of heb. Ik heb moeite om het te accepteren. Ik ben 60 en had er nog nooit van gehoord. Ben bij vele psychologen geweest maar nooit is er gezegd dat ik hsp er ben. Heb jaren antidepressiva geslikt zonder echt resultaat. Is er eigenlijk verschil tussen een vrouw of man met hsp ?


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *