Hoogsensitiviteit en zingeving, wat maakt jouw leven waardevol?

Hoogsensitiviteit en zingeving - Hert
3 minuten

Hoogsensitiviteit en zingeving gaan heel goed samen. Zingeving gaat over de betekenis in je leven. Hoogsensitieve mensen hebben hier in grote mate behoefte aan. Hoe komt dat? Wat betekent zingeving als je hoogsensitief bent? Wat is voor jou waardevol in het leven? Je leest er meer over in dit artikel.

Hoogsensitiviteit

Het kenmerkende diepgaande verwerken dat bij hoogsensitiviteit hoort zorgt ervoor dat je naast het waarnemen van nuances, deze ook grondig verwerkt. Sta je voor een keuze of wordt je mening ergens over gevraagd dan neem je alle mogelijkheden door en beslis je vervolgens wat je gaat doen of bepaal je mede op basis daarvan je mening.

Je kunt je voorstellen dat met je subtiele waarneming en grondige verwerking de behoefte aan diepgang al snel gevonden is. Je belandt namelijk met een hoogsensitief systeem vanzelf in een diepere wijze van beleven. Zowel vanuit je denken als voelen.

Dit zijn de HSP kenmerken

💡 Lees ook: Dit zijn de HSP kenmerken

Zingeving

Wat geeft jouw leven zin? Elk mens heeft behoefte aan een zekere mate van zingeving. We zoeken naar betekenis in ons bestaan. Op deze wijze ontwikkelen we ons gedurende ons leven of we ons dit nu bewust zijn of niet. Zingeving gaat ook over het bijdragen aan iets. Een groter geheel. Deze zingeving kan ook ontstaan door dingen die je in je leven ervaren hebt. Heb je bepaalde moeilijkheden in je leven ervaren dan kan je het zinvol voor je zijn om op dat gebied iets te betekenen voor andere mensen.

Als je kijkt naar hoogsensitiviteit en zingeving zie je bijvoorbeeld ook dat eigenschappen zoals je rechtvaardigheidsgevoel, betrokkenheid, behoefte aan verbinding en empathie ingrediënten zijn die je leven (meer) betekenis kunnen geven. Het is daarbij dus van belang deze eigenschappen en behoeften te kennen en te kijken hoe je deze kunt inzetten.

Hoogsensitiviteit en zingeving

Wat jou betekenis geeft aan je leven kan over allerlei zaken in je leven gaan. De wijze waarop je deze zingeving invult kan heel breed zijn. Dat hoogsensitiviteit vaak in verband wordt gebracht met spiritualiteit komt in mijn ogen omdat een deel van de hoogsensitieve mensen daar zingeving in vindt. 

Als ik in mijn praktijk kijk zie ik ook heel wat HSP’s die deze zingeving in verschillende stromingen van de kerk of op een geheel andere wijze invullen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan het vervullen van een maatschappelijke functie zoals vrijwilligerswerk, je inzetten voor een goed doel of filosofische boeken lezen om maar wat te noemen. 

Maar zoals ik al zei, zijn er vele manieren om betekenis aan je leven te geven. Wat betekenis voor jou geeft, weet alleen jij. Als je dit niet weet voor jezelf, sta dan eens stil bij waar je blij van wordt en energie van krijgt. Dat is je kompas voor zingeving.

Sta eens stil bij de volgende vragen:

  • Welke eigenschappen passen bij jouw karakter?
  • Waarvan ga jij ‘ aan’  staan?
  • Wat heeft eerder betekenis aan jouw leven gegeven?
  • Op welke wijze draag je in je werk bij?
  • Wat is écht belangrijk voor jou?

Wat past bij jou? Try it!

Ben je nog zoekende in wat voor jou van betekenis is? Beantwoord dan bovenstaande vragen en probeer dan gewoon eens wat dingen uit die daarbij zouden kunnen passen. Vaak zie ik dat HSP’s dan gaan aarzelen, omdat ze eerst wel zeker willen weten of het ook echt passend is. 

Nieuwe dingen zijn vaak spannend als je hoogsensitief bent en HSP’s kunnen geneigd zijn dat te vermijden. Maar je kunt met je hoofd natuurlijk niet bepalen hoe je het gaat ervaren, dat kan alleen door te gaan doen. Gevoelens van ongemakkelijkheid en spanning horen daar bij en zijn tijdelijk. Hoe meer je ze kunt toelaten, hoe meer nieuwe (en leuke) ervaringen je daardoor zult opdoen. En soms valt iets tegen, dan weet je ook meteen wat voor jou niet werkt. Oftewel: de ervaring leert je altijd iets.

Wat geeft jouw zingeving in het leven?

Hoe ervaar jij je hoogsensitiviteit en zingeving in je leven? Wat is voor jou van betekenis en zie je hoe dit ook samenhangt met je hoogsensitiviteit? Ik lees het graag in een reactie hieronder.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit en zingeving - hert

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *