Verliefd zijn als HSP – met 4 tips

Verliefd zijn als HSP
3 minuten

Verliefd zijn als HSP is vaak intensiteit ten top. De vlinders in je buik, afdwalende gedachten en concentratieproblemen; je gevoelens vliegen alle kanten op. Een goed voorbeeld van positieve prikkels die tot overprikkeling kunnen leiden. Ik hoor mensen in de praktijk dan ook wel eens verzuchten dat het wel erg veel vraagt maar tegelijkertijd ook heel fijn kan zijn. Kortom, tijd om hier eens wat nader naar te kijken.

Wat is verliefdheid?

Terwijl je hoofd in de wolken zit noemt de wetenschap dit een chemisch proces waarbij allerlei hormonen en neurotransmitters in het brein wordt aangemaakt. Waaronder gelukshormonen en het knuffelhormoon, maar bijvoorbeeld ook adrenaline. De vrijgekomen hormonen werken verslavend en zorgen ervoor dat je de persoon waarop je verliefd bent steeds wilt zien en je gelukkig voelt als je bij hem of haar bent. Na verloop van tijd wordt de intensiteit hiervan meestal minder.

Kenmerken van verliefdheid

  • Je hebt veel energie.
  • Vlinders in je buik.
  • Verminderde eetlust.
  • Je kunt je slecht concentreren en dwaalt in gedachten steeds af naar de ander.
  • Je idealiseert de persoon waar je verliefd op bent.
  • Je krijgt hartkloppingen en een droge mond in de buurt van hem/haar.
  • Je dagdroomt over de ander.
  • Je lacht veel meer.
  • Alles wat de ander zegt is interessant.
Hoogsensitiviteit en relaties

Verliefd zijn als HSP, wat betekent dat?

Het hoogsensitieve brein kenmerkt zich door het waarnemen van subtiele details en het grondig verwerken. Je kunt je voorstellen dat er in het HSP brein veel gebeurt als je verliefd bent. Van de eerste vlinders tot de beginmaanden van een relatie, dat kan aardig wat (intense) indrukken, emoties en gedachten oproepen die ook allemaal verwerkt moeten worden. Hoe kun je het best omgaan met verliefd zijn als HSP? Hieronder geef ik je 4 tips om je daarbij te helpen.

1. Onzekerheid; is het wederzijds?

Je kunt aardig onzeker worden als je niet weet of het wederzijds is. Je hoofd gaat aan de haal met allerlei scenario’s. Als HSP kun je die als de beste verzinnen deels omdat je zo een betere afweging kunt maken voor je in actie komt. Je kijkt naar zowel de kansen en risico’s. Ben je (extra) gevoelig voor afwijzing dan is de kans groot dat je vooral gaat verzinnen waarom het allemaal niet wederzijds zou kunnen zijn.

💡 HSP tip: Ga ook eens na waarom iemand wel voor jou zou kiezen. Wat is er leuk aan jou, waar ben jij goed in? Als je daaraan twijfelt, vraag het dan eens aan mensen in je omgeving. 😉

2. Gefocused op de ander

Behalve afwegen en nadenken over de gevolgen voor jezelf, doe je dat als HSP in meer of mindere mate vaak ook voor anderen. Dat past sowieso bij de verliefde fase, maar wanneer je hoogsensitief bent is het wel belangrijk ook voldoende bij jezelf te blijven. Anders bestaat de kans dat je jezelf teveel gaat aanpassen en niet op tijd grenzen stelt als die er wel zijn. Bovendien kun je met je inlevingsvermogen de vibe van de ander soms net als die van jezelf voelen.

💡 HSP tip: Zorg ervoor dat je zo nu en dan even op jezelf bent om even letterlijk afstand te nemen en te checken wat je voelt en waar je behoefte aan hebt.

3. Zorg goed voor jezelf

Bovendien maak je als je verliefd bent ook extra cortisol (= stress) aan en dat is precies waar HSP extra gevoelig voor zijn. Verliefd zijn als HSP kan dus veel van je vragen. Oftewel, zorg extra goed voor jezelf in deze tijd.

💡 HSP tip: Zorg voor voldoende me-time momenten. Als het je teveel is lees dan even deze ontprikkeltips door.

4. Geniet ervan!

Hoewel het soms wel erg intens voelt is dit ook een hele fijne tijd met al die happy stofjes die door je heen razen. Het blijft (meestal) ook niet eeuwig duren dus geniet ervan zolang het duurt.

💡 HSP tip: Neem af en toe even de tijd om er simpelweg van te genieten. Laat je eventuele gedachten over hoe het afloopt even voor wat ze zijn en laat je gevoel er gewoon zijn.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Verliefd zijn als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *