12 belangrijke adviezen voor HSP’s

12 belangrijke adviezen voor HSP's
6 minuten

Wat zijn de beste adviezen voor HSP’s uit eigen ervaring? Want wie weet dat nu beter dan hoogsensitieve mensen zelf! Ik vroeg het op Instagram Facebook en vatte de antwoorden samen in dit artikel met 12 belangrijke adviezen voor HSP’s. Ook geef ik je uitleg waarom het belangrijk is om bijvoorbeeld tijd voor jezelf te nemen, wandelen in de natuur goed voor je is en waarom het belangrijk is stil te staan bij de positieve kanten van hoogsensitief zijn.

12 belangrijke adviezen voor HSP’s

Voor en door hoogsensitieve mensenlaat je inspireren. 💡

1. Neem voldoende tijd voor jezelf

Laura: “Neem voldoende tijd voor jezelf. Ga even rustig op de bank zitten met een kopje thee en een fijn boek of een leuke serie. Even geen (extra) prikkels. Geniet van de rust.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor stress en daarmee vatbaarder voor overprikkeling. Met stress is niet direct iets mis, want het zorgt ervoor dat we in actie komen en iets ondernemen. Wanneer je lichaam tussendoor niet voldoende tot rust komt, raken de hulpbronnen die helpen je stresssysteem alert te houden overbelast en kan overprikkeling ontstaan. Vanzelfsprekend kun je dan minder aan. Door op tijd rust te nemen geef je je lichaam de kans om weer tot rust te komen en jezelf de ruimte om relaxt(er) te blijven.

2. Verdiep je in je hoogsensitiviteit

Annet: “Verdiep je in je hoogsensitiviteit, je zult jezelf daardoor beter leren kennen, leren waar je grenzen liggen en je krijgt meer rust.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap. Je persoonlijkheid bestaat uit meerdere eigenschappen, maar je zou kunnen zeggen dat hoogsensitiviteit tamelijk aanwezig is. Zo kom je deze eigenschap in veel facetten van je leven tegen én je wijze van verwerking is onder andere anders, namelijk diepgaander. Het is daarom goed om te weten wat hoogsensitiviteit precies inhoudt en wat je nodig hebt voor een fijn leven met deze eigenschap.

Boekentips voor HSP

💡 Lees ook boekentips voor HSP

3. Luister naar je lichaam & geest

Anna: “Luister heel goed naar je lichaam en geest. Leer jezelf goed kennen.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Dit is een heel belangrijk advies. Jij bent namelijk de enige die jou kan vertellen waar je grenzen liggen en wat je precies nodig hebt. Je lichaam ondersteunt je daarin door het geven van signalen. Veel hoogsensitieve mensen voelen aan hun lichaam haarfijn aan of iets goed is om te doen of juist niet. Leer alle signalen die je voelt in jezelf goed kennen en wees niet bang om ernaar te luisteren. Onthoud: niemand heeft het recht voor jou te bepalen wat je voelt en of iets wel of niet kan.

4. Doe wat bij je past

Marijn: “Vind in je leven ruimte en bezigheden die bij jou passen. Dit geeft rust en energie.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Hoogsensitieve mensen kunnen zich vaak heel goed aanpassen en worden daarom ook weleens vergeleken met kameleons. Aanpassen kost je echter aardig wat energie en het gevaar bestaat dat je uit het oog verliest wat jij nu eigenlijk leuk vindt. Zodra je meer dingen gaat doen die bij jou passen kom je meer in je eigen flow, kun je als vanzelf meer ontspannen én je krijgt er ook nog eens fijne energie van.

5. Omarm je positieve HSP kanten

Inge: “Ontdek en omarm de positieve kanten van hoogsensitief zijn.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Hoogsensitief zijn heeft ook voordelen en het is goed om dat in je achterhoofd te houden als het even wat minder gaat. In feite zitten aan elke persoonlijkheid voor- en nadelen, dat is bij hoogsensitieve mensen niet anders. Kijk eens welke HSP kwaliteiten je bij jezelf kunt vinden.

6. Ga wandelen in de natuur

Astrid: “Ga wandelen in de natuur om te aarden.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Wandelen in de natuur heeft een heleboel heilzame functies. Zo helpt het (vaak) bij piekerende gedachten, brengt het je bloedsomloop in beweging en komt je systeem er van tot rust. Het aarden wil zeggen dat je contact maakt met je lichaam. Dit is voor veel hoogsensitieve mensen een uitdaging. Zeker wanneer voelen lastig is en/of (on)veiligheid een thema is in je leven. Het denken speelt dan vaak een grote rol waardoor voelen en contact maken met je lichaam lastiger is. Wandelen, de buitenlucht en de natuur helpen je daarbij.

7. Laat je niet meeslepen

Georgette: “Laat je niet meeslepen in het drama van de ander.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Als HSP kun je heel makkelijk meevoelen met een ander. Maar als een ander in een heel lastige situatie zit of het zichzelf heel moeilijk maakt, kun je jezelf verliezen in het drama van die ander. In dit soort situaties is het belangrijk je te realiseren dat je niet verantwoordelijk bent voor anderen (muv kinderen onder de 18 jaar) en je het dus niet hoeft te dragen of op te lossen voor de ander.

8. Zie het als een verrijking

Daniëlle: “Zie het als een verrijking in plaats van beperking. En geniet van de kleine dingen, ze zijn van grote waarde.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Hoogsensitieve mensen zijn extra gevoelig voor omgevingsfactoren, zowel ten positieve als ten negatieve. Dat weten geeft je een voordeel: creëer voldoende positiviteit in je leven in hoe je naar jezelf kijkt, maar ook waar je je aandacht op richt. Het gezegde: ‘waar je aandacht aan geeft groeit‘, gaat in het bijzonder op voor HSP’s. Kijk eens wat vaker naar wat er wél goed gaat en waar je blij van wordt.

9. Wees niet streng voor jezelf

Ellen: “Oordeel vooral niet over jezelf, als je (toch weer…) onderuit gaat. Zelfcompassie is een groot goed.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Dit is een heel belangrijk advies voor iedere HSP, want oh want kunnen hoogsensitieve mensen hard voor zichzelf zijn. Herken jij dat ook bij jezelf? Geef jezelf de ruimte om te mogen leren, om niet perfect te zijn. je mag fouten maken en onderuit gaan. Sterker nog, geen mens ontkomt daaraan. Het is precies de reden dat we leren: door vallen en opstaan. Wees lief voor jezelf, je bent oké zoals je bent.

10. Zeg op tijd nee

Ed: “Probeer op tijd nee te gaan zeggen, daar groei je van.

HSP coach Maaike Kruijsen: Niemand heeft gegarandeerd dat het leven altijd makkelijk is. Nee zeggen is zo’n typisch voorbeeld dat door veel hoogsensitieve mensen als lastig ervaren wordt. Allerlei negatieve gevoelens en gedachten steken dan de kop op en daar willen we het liefst van weg. En dus zeggen we ja en amen en doen we het toch maar. Herkenbaar? Je mag nee zeggen en je daar ongemakkelijk bij voelen en bovendien ben je niemand iets verplicht. Ook hier speelt vaak weer een groot verantwoordelijkheidsgevoel de kop op. Leer de verantwoordelijkheid daar te laten waar hij hoort door die voor jezelf te nemen door eerlijk nee te zeggen als het jou niet uitkomt.

💡 Lees ook: Grenzen stellen als HSP

11. Hou je bord schuin

Bien: “Als iemand wat naars op je bord probeert te schuiven, hou je bord schuin, dan valt het eraf.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Hoe een ander zich voelt of denkt over jou is simpel gezegd niet jouw probleem. Vat niet alles persoonlijk op. Heel vaak zegt het vooral iets over de ander. Leer negativiteit te laten waar het hoort: bij degene die het uitzendt. 9 van de 10 keer gaat het niet over jou en kost het dus nodeloos energie. Geef het (in gedachten) terug aan de ander of hou gewoon je bord schuin. 😎

12. Koester jezelf

Marjon: “Blijf steeds met je creativiteit manieren vinden om jezelf te koesteren.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Dit is behalve een wijs, ook een heel leuk advies. Goed voor jezelf zorgen is zo belangrijk als je hoogsensitief bent. Vind je eigen creatieve manieren waarop je dat kunt doen. Hint: luister goed naar je eigen behoeften, ze wijzen je de weg.

Extra tips

Tot slot nog een aantal extra HSP tips van Petra:

 • Ga er tijdens feestjes even tussenuit om tot jezelf te komen
 • Houd altijd lucht in je agenda
 • Koop zachte kleding in natuurlijke materialen
 • Zorg dat je huis een plek is om tot rust te komen

Heb jij nog een goed advies?

Deel hem hieronder in de reacties, daar help je andere HSP’s weer mee!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

12 belangrijke adviezen voor HSP's

Ook interessant

3 Reacties

 1. Twee tips die ik de loop van de tijd geleerd heb en mijzelf ook eigen heb gemaakt :

  1: De dag en de energie, die je daarbij heb opgenomen, letterlijk en figuurlijk van je afdouchen. En ik doe dat ook in een donkere badkamer met alleen wat kaarslicht en zachte wierrook geuren.

  2. Zo min mogelijk over analyseren. Ik had en heb nogal vaak de neiging om dingen van alle kanten te bekijken en mijzelf daardoor over te beschermen om nieuwe stappen te ondernemen. Door dat denkproces te herkennen en te laten zijn voor wat het is, heb ik het laatste jaar zoveel nieuwe stappen gezet. En gemerkt dat heel veel dingen helemaal niet zo eng zijn als dat ik dacht…

  • Beste Miriam en Maaike, het douchen vind ik een heel mooie en leuke tip, ga ik zeker toepassen. Ik ben een HSP er van 70 jaar, ben een jaar of 4 geleden ”uit de kast gekomen”. Ik realiseerde me toen voor het eerst hoe dat voor bijvoorbeeld homoseksuele mensen moet zijn. Bevrijdend en lastig.
   Dank jullie wel.
   Warme groet,
   Josien


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.