8 dingen die HSP kunnen leren van niet-HSP

dingen die HSP kunnen leren van niet-HSP
4 minuten

Wat zouden HSP kunnen leren van niet-HSP? Ik vroeg het op Instagram en Facebook. Hieronder vind je een greep uit de reacties. Heb je nog andere suggesties? Laat het dan weten in een reactie.

Wat HSP kunnen leren van niet-HSP

1. Blijf er niet in hangen

Susanne: “Wat ik vooral kan leren is dingen sneller loslaten en het de tijd geven. Vaak voel ik me pas goed wanneer dingen opgelost zijn en ik vrede en rust in mijn hart voel. Soms moet ik leren accepteren dat niet alles vandaag of morgen opgelost kan worden. Toch heb ik ook van mezelf geaccepteerd dat ik dit nou eenmaal niet zo goed kan. Maar een klein beetje zou toch wel fijn zijn. Zeker in de relatie met anderen.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Omdat je verwerking meer diepgaand is als HSP kun je ook niet alles 1,2,3 loslaten. Je hebt even tijd nodig om alles op z’n plek te zetten. Aan de andere kant kan mede door die diepgaande verwerking een naar gevoel soms wat blijven ‘hangen’. Daar waar niet-HSP allang weer verder is. Dat is wat niet-HSP ons mooi laten zien: oké het is geweest, let’ s move on.

2. Relativeren helpt

Lianne: “Mijn man is niet HSP en ik vind het van hem juist heel fijn dat hij goed kan relativeren. Vaak maakt hij mij aan het lachen, waardoor ik alles anders kan bekijken. 😊 Samen vullen we elkaar mooi aan.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Onthoud dat dingen extra intens binnenkomen als je hoogsensitief bent. Daardoor voelt een mug nog weleens aan als een olifant. 😉 Kijk nog eens terug naar de situatie als je ergste emotie eraf is. Hoe groot is het probleem daadwerkelijk? Waar ligt wel of juist niet jouw verantwoordelijkheid? Praat er met anderen (bijv juist een niet-HSP) over, dit helpt je relativeren.

3. Directer zijn

Claudia: “Dat een niet-HSP sneller zijn mening geeft vanuit zichzelf, zonder eerst alles te overdenken.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Nadenken voor je iets zegt is aan de ene kant een voordeel, maar het heeft als nadeel dat je mogelijk je (eerste) gevoel niet serieus neemt en gaat twijfelen. Vooral HSP’s met afwijzingsgevoeligheid schieten in het denken, uit angst iets verkeerds te zeggen. Daarmee pas je je dan al snel teveel aan de ander aan en staat die ander op nr. 1 waar jij eigenlijk zelf zou moeten staan. 😉 Begin met directer worden door bij je eerste gevoel stil te staan en dit te oefenen met mensen bij wie je je veilig voelt.

4. Leer nee zeggen

Hanne: “Leer om eens nee te zeggen! Ja zeggen flap je er zomaar uit terwijl je dat misschien liever niet wil.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Vind jij het ook vanzelfsprekend om klaar te staan voor anderen, terwijl je eigenlijk geen puf hebt? Nee mag ook. Je bent niet verantwoordelijk voor een ander en dus niets aan iemand verplicht. Dit zou je als HSP kunnen leren van niet-HSP door te kijken naar hun voorbeeld. Je zult dan merken dat er niets aan de hand is als je een keertje nee zegt. Soms moet je omgeving er wel even aan wennen als je altijd ja zei, maar laat je daardoor niet ontmoedigen.

jouw verantwoordelijkheidsgevoel als HSP

5. Niet invullen voor een ander

Marthe: “Niet invullen voor een ander.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Door je inlevingsvermogen als HSP bestaat het risico dat je niet in voelt, maar invult. Daarbij gaan mensen uit van hoe ze zelf de wereld ervaren. Ook HSP’s doen dit. Bijvoorbeeld: omdat het heel normaal is dat je veel voelt heb je het idee dat dat voor iedereen zo is. Het is belangrijk even bij de ander te checken of het ook klopt wat je meent te voelen of snappen.

6. Neem niet alles zo serieus

Kristina: “Go with the flow, neem niet alles te serieus. “

HSP coach Maaike Kruijsen: In het leven gebeuren nou eenmaal leuke en minder leuke dingen. Blijf niet alles teveel overdenken. Het kan er nodeloos zwaar van worden. Lach zo hier en daar om jezelf, focus op iets anders en vervolg je flow.

7. Vat niet alles persoonlijk op

Diana: “Vat niet alles persoonlijk op.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Dit is typisch iets wat HSP kunnen leren van niet-HSP. Door je diepgaande wijze van verwerken (en evt afwijzingsgevoeligheid) kan het zijn dat je je bepaalde zaken snel aantrekt in de communicatie en dat hoeft vaak helemaal niet. Zelfs als iemand iets naars tegen je zegt wil dat nog niet zeggen dat dat echt over jou gaat. Elk mens heeft weleens zijn of haar dag niet of worstelt met bepaalde gevoelens (zoals jaloezie).

8. Praten over koetjes en kalfjes

Floor: “Hoe te converseren over koetjes en kalfjes.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Als HSP hou je waarschijnlijk van diepgang en gesprekken die over het leven gaan. Niet-HSP praten net zo lief over koetjes en kalfjes. Er is helemaal niets mis mee om af en toe een wat oppervlakkiger gesprek te voeren. Al dan niet met een snufje humor erbij. Verveelt dit snel, doe dit dan gewoon niet te lang. Meteen een mooie kans om je grenzen aan te geven! 😉

Herkenbaar? Deel jouw ervaring

Herken je bovenstaande reacties of wil je er een toevoegen? Deel je ervaring hieronder.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

dingen die HSP kunnen leren van niet-HSP

Ook interessant

3 Reacties

  1. HSPer zijn is soms helemaal niet fijn. Ik geloof dat niet-HSPers een veel makkelijker leven hebben.

    • Hoogsensitiviteit kent kwaliteiten maar ook uitdagingen door de intensere beleving en de diepgaande verwerking die zo kenmerkend is bij HSP. Ook niet-HSP hebben uitdagingen in het leven, ik weet niet of dat zozeer makkelijker of moeilijker is om HSP te zijn. Het hangt ook van factoren af zoals heb je als HSP afwijzing in je leven ervaren?

  2. Ik weet er ook nog niet goed mee om te gaan maar door mijn jeugd trauma probeer ik me nu niet te veel op mensen te richten. Het kost teveel energie, daar in plaats probeer ik me te richten op wat ik wel wil zien. De toppen van de bomen en het geluid van vogels maakt me een stuk rustiger. Ik heb nog een weg te gaan.
    Lieve groetjes Moniek


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *