9 kleine praktische en ondersteunende tips voor een HSP in de coronatijd

5 minuten

De pandemie heeft een behoorlijke impact op ons leven. De beperkingen worden steeds zwaarder. Waar we eerst nog konden ‘volhouden’, iets waar veel HSP heel goed in zijn, zie ik steeds meer mensen struggelen. Het duurt lang, we hebben nog steeds geen perspectief en de berichtgeving wijzigt steeds weer. Er zit dus niks anders op dan er binnen de mogelijkheden het beste van te maken. Daarom schreef ik een aantal praktische tips voor HSP in de coronatijd. Met deze simpele kleine aanpassingen kun je jezelf ondersteunen.

Je bent als HSP extra gevoelig voor positieve en negatieve omgevingsinvloeden dus kleine aanpassingen kunnen echt een verschil maken. Al kunnen ze niet alles wegnemen of vervangen, elk moment dat je goed voor jezelf zorgt draagt bij aan beter gevoel over jezelf en je leven.

Tips voor een HSP in de coronatijd

De tips zijn onderverdeeld in de categorieën: fysiek, mentaal & emotioneel en sociaal. Kijk wat voor jou werkt of probeer varianten uit die beter bij je aansluiten.

Fysiek

Zorg je goed voor je lichaam, dan voel je je geestelijk vaak ook beter. Als HSP in coronatijd is dat essentieel. Met deze simpele kleine aanpassingen kun je jezelf ondersteunen.

1. Blijf bewegen

Bijvoorbeeld met de app Ommetje en/of een stappenteller om je te motiveren. Hou je van afwisseling? Dan kun je ook denken aan fietsen, hardlopen en als het straks weer wat warmer is roeien, kanoën, suppen… Probeer dit zoveel mogelijk in de natuur te doen, dit vermindert namelijk ook nog je stress waardoor je beter tot rust komt.

2. Let op je eetpatroon

De kans dat je naar iets zoets grijpt of dat je bijvoorbeeld meer koffie en alcohol drinkt in deze tijd is groter, omdat je brein voldoende prikkels zoekt of de leegte van o.a. beperkingen in sociaal contact probeert te compenseren. Het nadeel is dat suiker, koffie, alcohol, fastfood enzovoorts een belasting vormen voor je lichaam.

Dat kost je niet alleen meer energie, maar kan ook zorgen voor meer stress, angst en depressie. Bovendien belast het de werking van je immuunsysteem. In plaats van je immuunsysteem te ‘boosten’ kun je beter zorgen dat hij vooral niet overbelast raakt en goed zijn werk kan doen wanneer je in aanraking komt met virussen. Overigens wil dat niet zeggen dat je belastende middelen maar spartaans moet gaan vermijden. Wanneer je er -met mate- van geniet, kan dit ook weer een positief effect op je welbevinden hebben en daarmee een verlaging van je stresshormonen.

HSP tips voor meer balans

3. Drink voldoende water

In het artikel waarom voldoende water drinken voor HSP belangrijk is ga ik uitgebreid in op de positieve effecten van het drinken van water (zonder bubbels of andere toevoeging).

Mentaal en emotioneel

Op mentaal en emotioneel vlak ervaar je als HSP veel. Daarom is het belangrijk, zeker in deze coronatijd, om op die gebieden goed voor jezelf te zorgen.

4. Rituelen

Er is veel onzeker in deze tijd. Kleine of dagelijkse rituelen werken sowieso al goed bij hoogsensitieve mensen en kunnen voor een HSP in de coronatijd wat meer houvast geven. Dat komt omdat rituelen terugkerend zijn en je daardoor dus weet waar je aan toe bent. Maak het niet te ingewikkeld, verzin kleine leuke en haalbare rituelen voor jezelf.

5. Luister naar je emoties (bagatelliseer ze niet)

Als ik mensen in de praktijk vraag wat ze in deze tijd missen, volgt er na het benoemen vaak een reactie als ‘nou ja, dat is ook eigenlijk een luxeprobleem’. Je kunt hierbij denken aan (verre) reizen, bezoeken van musea, naar concerten gaan, afspreken voor een hobby in groepsverband enz. Vraag ik door, dan hoor ik hoe belangrijk deze dingen om uiteenlopende zaken voor mensen zijn. Bijvoorbeeld omdat je roots elders liggen, je veel afwisseling en/of uitdaging nodig hebt, je er helemaal van kunt opladen.

Vergelijk jezelf dus niet met wat wel of niet ‘normaal’ is. Jouw behoefte is altijd belangrijk, zeker als je die binnen de context van wie je bent plaatst. Daar gaat het om. Geef je emoties de ruimte als ze er zijn, het mag ook lastig of moeilijk zijn, je hoeft je niet sterk te houden.

6. Schrijf op wat er goed gaat

Ik kreeg ooit tijdens mijn rijles het wijze advies: focus niet op de ruimte die je niet hebt, maar kijk naar de ruimte die je wel hebt. In een tijd met veel beperkingen, waar we ook nog eens constant mee geconfronteerd worden, is het heel heilzaam om dagelijks even kort stil te staan bij wat er goed ging. Het helpt om het op te schrijven of als je liever tekent, er een klein tekeningetje van te maken bijvoorbeeld.

Reflect dagboek is een fijn mindfulness-dagboek met vragen als:

  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Wat gaat er goed?
  • Wat drijft en motiveert je op dit moment?

Het kadert en helpt je om positiever te denken over jezelf en je dag. Daarnaast geeft het ook veel inspiratie met leuke quotes, opdrachten en ruimte voor extra notities.

Sociaal

We zijn sociale wezens en hebben allemaal behoefte aan menselijk contact. Hoewel extraverten er ook in grote mate energie van krijgen, hebben introverten net zo goed sociaal contact nodig. En dat geldt uiteraard ook voor een HSP in coronatijd. Onder de HSP’s is ongeveer 70% introvert en 30% extravert. Wil je weten hoe dat bij jou zit? Kijk dan eens naar deze persoonlijkheidstesten.

7. Houd me-time en gezelschap in balans

Als je met een partner of gezin thuis zit is het vele thuiswerken en met elkaar zijn soms behoorlijk veel en is het vinden van me-time een grotere uitdaging. Bij mensen die alleen thuis wonen is het eerder omgekeerd: ze zien nu vaak te weinig mensen en hebben veel te veel me-time.

Zorg in beide gevallen voor een goede balans. Zelfs al heb je weinig puf of zin om mensen te ontmoeten als je alleen bent, zet je daar hier en daar doorheen omdat je kans op isolatie anders toeneemt. Andersom is het voor mensen die niet meer alleen thuis zijn belangrijk rustmomenten in te bouwen. Kijk hoe dat het beste in jouw situatie kan. Lees ook Help! Teveel of te weinig prikkels in coronatijd.

💡 Lees ook: Het ideale me-time recept

8. Deel je gevoelens met je omgeving

Als je je gevoelens deelt kunnen mensen je beter begrijpen, met je meedenken en steunen. Bovendien lucht het delen ansich vaak al op. Daarmee worden je gevoelens draaglijker.

9. Vraag hulp

Twee weten meer dan één. Naast het delen van wat je ervaart kan het vragen van hulp steunend zijn. Vooral omdat je als HSP zelf zo snel ziet wat een ander nodig heeft, kan het zijn dat je het idee hebt dat anderen dat ook wel aan je voorhoofd af kunnen lezen. Maar dat is vaak niet zo, wees dus gerust specifiek in je hulpvraag.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP in de coronatijd

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *