Ben jij hoogsensitief? Ontdek het met deze 3 HSP testen

Ben jij hoogsensitief? Ontdek het met deze 3 HSP testen - hooggevoeligheid (1)
2 minuten

Ben jij hoogsensitief (HSP)? Ontdek het met deze 3 HSP testen. Krijg inzicht in de mate van je sensitiviteit, mogelijke overgevoeligheid of dat je naast HSP ook een prikkelzoekende (extraverte, HSS) kant hebt.

Test 1 | HSP test door Elaine Aron

Ben je hoogsensitief (HSP)? Deze korte HSP test is ontwikkeld door Elaine Aron. De test verscheen in het boek Hoogsensitieve Personen en was de eerste test die hoogsensitieve personen konden doen om te ontdekken of ze hoogsensitief waren. Hoewel het ook nog steeds op internet een populaire zelftest is, wordt vanuit de wetenschap gekeken naar een betere vragenlijst om hoogsensitiviteit vast te stellen.

HSP test door Elaine Aron

Test 2 Uitgebreide HSP 3-in-1 test

Deze uitgebreide HSP-3-in-1 test van Instituut Essenz is voortgekomen uit de de algemene HSP test van Elaine Aron. Verschillende psychologen en therapeuten hebben hier vanuit diverse visies en disciplines aan meegewerkt en de test is uitvoerig getest in de praktijk met vele cliënten. Ben je wel of niet bovengemiddeld sensitief? Ook wordt er in de test onderscheid gemaakt tussen overgevoeligheid en hoogsensitiviteit.

Test 3 High Sensation Seeker test

Ca 30% van de HSP is extravert oftewel HSS (high sensation seeker). Elaine Aron noemt deze groep ook wel prikkelzoekende HSP. Deze groep heeft meer uitdaging en afwisseling (nieuwe prikkels) nodig om optimaal te functioneren. Bij een te weinig aan (leuke) prikkels vervelen ze zich al snel en bestaat er een kans op onderprikkeling. Doe deze test om te ontdekken of je ook een HSS bent.

💡 Maak de HSP-HSS test

Heb je nog vragen of wil je meer weten?

Heb jij jezelf getest op HSP en heb je nog vragen of wil je leren anders met je hoogsensitiviteit (al dan niet gecombineerd met HSS en/of hoogbegaafdheid) om te gaan? Je bent van harte welkom voor een intakegesprek in de praktijk in Boskoop (nabij Gouda). Mocht Boskoop te ver weg voor je zijn kan dit ook online vanuit je eigen huis.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Ben jij hoogsensitief? Ontdek het met deze 3 HSP testen

Ook interessant

2 Reacties

  1. Hoe ik erachter kwam dat ik HSP was. Dit is gekomen na mijn eerste bevalling. Deze is erg traumatisch verlopen en heb een lange weg gehad om mezelf weer te kunnen vinden. Het begon bij mezelf, ik was in mezelf gekeerd en de hele wereld werd me teveel. Tot ik begon te zoeken op het web, hoe komt het dat ik zo ben? welke kenmerken had ik? ik wist het niet. Ik was onder behandeling van een haptonoom en die gaf aan; misschien ben je wel hooggevoelig. Op grond daarvan heb ik onderzoek verricht en kwam er achter dat ik HSP ben. Op dat moment werden een flink aantal puzzelstukken op hun plaats gelegd. Het was fijn om te weten dat het zo is, echter af en toe in de praktijk ook wel lastig, omdat ik er vrij laat achter ben gekomen heb ik zelf nooit de juiste begeleiding gehad hoe hier mee om te gaan. Ik heb het altijd als ballast, als een beperking ervaren, maar dat is het juist niet! Nu is de weg zoeken, hoe ga ik hier mijn kracht van maken. Hoe, dat weet ik nog niet. Ik heb gelukkig een baan vlak bij huis, een prima werkgever, ik sport veel en met mijn man kan ik praten over het HSP zijn en uitleg geven over hoe de dingen bij mij binnen komen. Heel anders als bij hem bijvoorbeeld.

    • Hoi Annemarie,

      Fijn dat je er uiteindelijk achter bent gekomen via je haptonoom. Op deze website vind je veel informatie & tips, hopelijk kan je dat helpen je weg erin te vinden. Veel succes!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *