De kracht van dagelijkse rituelen voor HSP

rituelen voor HSP
3 minuten

Welk effect hebben rituelen voor HSP? In dit artikel ga ik daar dieper op in en deel ik ook mijn eigen rituelen. Ik hoop je daarmee te inspireren om fijne rituelen in je leven te creëren of als fijne boost voor de rituelen die je nu al in je leven hebt.

Wat is de functie van rituelen?

Om te beginnen wat is een ritueel eigenlijk? Een ritueel wil zeggen een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde op een specifieke plaats. Dagelijkse rituelen zijn bekende en voorspellende momenten op de dag. Deze routine geeft houvast en rust, zeker in hectische tijden en ze geven gewone dagen glans. 

11 dingen die je moet weten als je hoogsensitief bent

Rituelen voor HSP

Als je hoogsensitief bent zijn dagelijkse rituelen om twee redenen een goed idee:

 1. Dagelijkse rituelen zijn momenten op de dag die voorspelbaar zijn, geen (onverwachtse) prikkels en stress dus.
  Dit stimuleert een gevoel van veiligheid.
 2. Het is meteen een me-time momentje om voor jezelf te zorgen, daardoor laad je er ook van op.

Welke rituelen heb jij in je dag?

Welke dagelijkse rituelen zitten er al in jouw dag? Het meest bekende ritueel om de dag mee te beginnen is een kopje koffie of thee. Extra fijn als je daar even een bewust moment voor neemt. Maar ook in andere momenten van je dag kun je rituelen inbouwen. Het kan een klein of groter ritueel zijn, net wat bij jouw ritme en het moment van de dag het beste past.

De kracht van rituelen voor HSP

💡 Waar ik zelf erg van kan genieten is van slow koffie in de ochtend. Het is een heel ritueel van water opzetten, koffie in het filter doen, het kokende water in de maatbeker gieten en dan rustig opschenken. De koffie smaakt vervolgens heerlijk, dus dat is altijd een zalig geniet momentje. 😎

Ritueel voor een positieve kijk op jezelf

Herken je dat je vaak nadenkt over hoe je iets beter had kunnen doen (en natuurlijk altijd als het moment al lang en breed voorbij is)? Zelfreflectie is een mooie eigenschap, mist je deze met mate toepast. Dat wil zeggen: kijk je ook weleens naar je goede eigenschappen? En sta je weleens stil bij de kleine fijne dingen van de dag? Het kan helpen om hier een ritueel van te maken door elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent en welke stappen je hebt gezet.

💡 Je kunt hier bijvoorbeeld het Reflect dagboek voor gebruiken. Een fijn mindfulness-dagboek met vragen als:

 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Wat gaat er goed?
 • Wat drijft en motiveert je op dit moment?

Het kadert en helpt je om positiever te denken over jezelf en je dag. Daarnaast geeft het ook veel inspiratie met leuke quotes, opdrachten en ruimte voor extra notities.

Bestellen >>

Avondritueel voor een betere nachtrust

Een avondritueel helpt om tot rust te komen en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Wanneer je dit elke avond herhaalt, vertel je jouw lichaam dat het tijd is om over te schakelen naar de nacht. En door de tijd te nemen voor een avondritueel geef je jezelf een rustige overgangsfase van de dag naar de nacht. Het is daarbij belangrijk dat je ritueel bij je past. Zo is het elke avond weer een feestje om dit ritueel op te starten. 😉

💡 Tips voor het avondritueel

 • Dim de lichten.
 • Zorg voor een opgeruimd huis.
 • Leg je spullen voor de volgende dag al klaar (dan is het uit je hoofd).
 • Zet alle schermen ’s avonds op nachtmodus en dim de helderheid.
 • Drink ter ontspanning warme thee.
 • Zet een rustgevend muziekje op.
 • Doe de 4-7-8 ademhaling.

Lees ook: HSP tips voor een goede nachtrust

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

rituelen voor HSP

Ook interessant

1 Reactie

 1. s’Morgens ga ik eerst alle dieren langs,kippen en schapen,pony’s voeren, ganzen loslaten en kijk of alles in orde is bij de paarden in de wei,vast ritueel. Dan ga ik op mijn gemak ontbijten; kijkend s’winters naar de vogeltjes op hun voerplek en zomers naar de tuin. Medicijnen rustig innemend en daarna douchen.Dat is een vast patroon en zou dat niet anders kunnen doen of willen missen.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *