De metafoor van de twee wolven

De metafoor van de twee wolven
5 minuten

Wat je aandacht geeft groeit, zo zeggen ze. Maar is dat wel zo en hoe zit dat precies? In dit artikel de metafoor van de twee wolven, symboliserend voor de twee krachten in ons: een lichte en een donkere kant (ook wel schaduwzijde genoemd).

Deze metafoor is een legende van de Cherokee indianen en gaat over de strijd die in ons woedt en legt daarnaast uit hoe je het beste met deze twee kanten in jezelf om kunt gaan. En dat gaat iets verder dan alleen de uitspraak ‘wat je aandacht geeft groeit’, die oorspronkelijk van Aristoteles komt. Want dat zou inhouden dat alles maakbaar is en ook al klinkt dat heel verleidelijk, realistisch is het niet.

Rouwen om een verlies bijvoorbeeld is zoiets dat niet zomaar even op te lossen is. Verdriet om het gemis kan pijnlijk zijn en heel diep gaan. Met je te richten op wat je wél wilt of positiviteit, gaat die pijn niet weg. Daar is iets anders voor nodig. Maar voor ik daarop in ga, laten we eerst eens kijken naar de metafoor van de twee wolven.

De metafoor van de twee wolven

Een oude indiaan gaf zijn kleinzoon les over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt. “In ieder mens is een strijd gaande, een strijd tussen twee wolven; een zwarte en een witte.

“De zwarte wolf is boos, woedend, ontevreden, jaloers, verdrietig, bang, hebzuchtig en arrogant.
Hij is vol zelfmedelijden, schuldgevoelens, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en
superioriteit. Alles draait om zijn ego. Hij zoekt ruzie met iedereen, want hij vertrouwt niemand. Daarom
heeft hij ook geen echte vrienden.”

“De witte wolf is vriendelijk en doet niemand kwaad. Hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid,
welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen. Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor de andere wolven en blijft trouw aan zichzelf.”

Hij zwijgt even zodat zijn kleinzoon het beeld van deze wolven op zich in kan laten werken.
Dan zegt hij: “Iedereen heeft die twee wolven in zich. Beide willen de baas zijn in het denken, doen
en laten.” De kleinzoon denkt even na en vraagt: “En welke wolf wint de strijd?”

De indiaan antwoordt: “De wolf die jij voedt. De wolf die jij aandacht geeft! Want alles wat je aandacht geeft groeit.”

Na enig tijd vervolgt hij: “Maar ik luister wel naar wat beide wolven me willen vertellen. Als ik alleen de witte
wolf aandacht geef, zal de zwarte wolf boos, jaloers, ontevreden, bang blijven. En zal hij alles doen om
de witte wolf te pakken. Maar als ik de zwarte wolf ook (h)erken in mijzelf, omdat ik hem begrijp en omdat ik zijn sterke krachten af en toe nodig heb is hij tevreden.”

“Ook in jou zijn deze wolven aanwezig. Als je ze herkent, er goed mee omgaat en ze respectvol behandelt, dan winnen ze dus beide en is er vrede!”

De metafoor van de twee wolven

Zorg voor een goede balans in jezelf

Als je geneigd bent de zwarte wolf veel de ruimte te geven waardoor je bijvoorbeeld met een negatieve blik naar jezelf en/of anderen kijkt, kan het raadzaam zijn te ontdekken hoe dit komt. Ervaar je hoogsensitief zijn vooral als een last dan is waarschijnlijk de zwarte wolf meer aanwezig. Welke ervaringen, pijn en behoeften liggen daar bij jou aan ten grondslag? En…hoe kun je de eigenschappen van de witte wolf in jezelf meer bewust worden en de ruimte geven?

Geef je meer de witte wolf in jezelf de ruimte en hou je de zwarte wolf eerder in de schaduw? Vind je het bijvoorbeeld lastig om emoties als angst en boosheid toe te laten en probeer je alles (positief) te verklaren? De zwarte wolf is dan niet echt weg en zal in je onderbewuste wel degelijk sluimeren en kan dan onverwachts uit de hoek komen.

Het kan ook zo zijn dat je beide wolven heel duidelijk in jezelf herkent, maar vaak de één of de ander in jezelf (sterk) aanwezig is. Alsof wanneer de één er is, er geen ruimte is voor de ander en andersom. In dat geval kan het een idee zijn om bewust stil te gaan staan bij de ander.

Omarm je pijn

Pijn kent vele vormen en emoties zijn daar vaak de uitingsvorm van. Geef jij je emoties de ruimte of hou je ze liever ver van je vandaan? Ik ging eerder al in op een rouwproces. Het is een duidelijk voorbeeld van een situatie die je niet kunt veranderen. Verlies doet pijn en vraagt je liefdevolle aandacht. Door de pijn te erkennen en zorgvuldig te kijken naar wat nodig is, kun je op een zachte manier bij jezelf blijven. Daarmee is de pijn niet weg, maar wordt het vaak wel iets lichter om te dragen. 

Als we nu kijken naar de eigenschappen van de zwarte wolf: zelfmedelijden, schuldgevoelens, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en superioriteit. Dan zul je zien dat zodra je gaat kijken waar deze eigenschappen uit voortkomen dit praktisch altijd terug te voeren is op pijn in jezelf. Dit kan gaan om verdriet, angst, of boosheid. Wat belangrijk is om je te realiseren is dat een emotie altijd voortkomt uit een positieve behoefte. 

💡 Onderzoek wat er gebeurt in jezelf:

Ben je boos? Kijk eens wat daar onder zit. Is het bijvoorbeeld verdriet, omdat je het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt (of in het verleden niet gehoord werd).

Welke behoefte zit er onder de angst die je ervaart? Is dit bijvoorbeeld een behoefte aan veiligheid, kijk dan eens voor jezelf wat je nodig hebt om je veilig(er) te voelen in de situatie.

💡 Lees ook: Geef je emoties de ruimte

Versterk je lichte kant

Als ik mensen vraag wat ze van hun sensitiviteit vinden, hoor ik vaak dat dit vooral lastig is. Natuurlijk is dat niet voor iedere HSP’er zo. De mensen die bij mij in de praktijk komen willen natuurlijk begeleiding omdat ze ergens tegenaan lopen in zichzelf. Maar als ik dan vraag wat hun positieve eigenschappen zijn, blijkt dit veel moeilijker te benoemen dan de negatieve eigenschappen. En we hebben ze hard nodig, die positieve eigenschappen, want het schept zelfvertrouwen. Ook ten aanzien van de uitdagingen van hoogsensitief zijn. Gebruik daarom deze metafoor van de twee wolven om vrede te vinden in jezelf.

Immers, een genuanceerd zelfbeeld helpt om jezelf vriendelijk te benaderen en jezelf de ruimte te geven fouten te maken en hiervan te leren. Hoe meer ruimte jij jezelf daarvoor geeft, hoe prettiger en meer ontspannen jij het leven zult ervaren. En dat is dan weer een fijn fundament om rustig te onderzoeken wat de zwarte wolf jou op bepaalde momenten komt vertellen.

Kijken we naar de witte wolf in onszelf, dan vinden we de volgende eigenschappen: hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen. Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor de andere wolven en blijft trouw aan zichzelf.” 

Dat wil zeggen dat zorgen voor anderen niet ten koste van jezelf gaat. Trouw zijn aan jezelf is onder meer goed luisteren naar je grenzen. 😉 

💡 Wanneer voelde jij je krachtig?

Op welke momenten in je leven voelde jij de eigenschappen van de witte wolf heel duidelijk? En wat helpt jou om de lichte kant in jezelf meer te ervaren? Maak eens een lijstje van dingen die jou daarbij helpen. 

Tot slot:

Herken je de metafoor van de twee wolven in jezelf? Strijden ze met elkaar of is er vrede? Wat helpt jou daarbij? Dit kan ook weer anderen inspireren. Ter inspiratie: Zelfcompassie voor HSP, 4 tips om milder te zijn voor jezelf

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

De metafoor van de twee wolven

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.