Het hokje hooggevoeligheid

het hokje hooggevoeligheid
4 minuten

Er komen steeds meer hokjes in de wereld die soms deels overlappingen lijken te hebbenNaast het hokje hooggevoeligheid (afgekort HSP) vind je bijvoorbeeld ook vaak de benamingen hoogbegaafd, ad(h)d en autisme. Ze geven allemaal in een bepaalde mate aan dat je ‘anders’ bent dan wat we normaal noemen (en je als het gemiddelde zou kunnen beschouwen).

Steeds meer mensen herkennen zich in één van deze benamingen. Door die tendens zie je steeds meer mensen ook moeite krijgen met zo’n hokje; je wilt meer zijn dan dat specifieke hokje!

Je bent meer dan een hokje

Hoogsensitiviteit is slechts een benaming voor hoe je ‘bedraad’ bent. HSP is zoals Elaine Aron zegt een karaktereigenschap waarmee je de wereld waarneemt en beleeft. Wanneer je hoogsensitief bent komen situaties doorgaans intenser binnen. Er zijn binnen de groep hoogsensitieve mensen weer talloze verschillen.

De kenmerken van hoogsensitiviteit laten vooral zien welke overeenkomsten we in meer of mindere mate hebben. Net als dat je een introverte of extraverte persoonlijkheid hebt of de combinatie, ambivert. Iedereen is uniek . Zoals jou is er geen ander.

De functie van het hokje hooggevoeligheid

Om jezelf te leren kennen tijdens je weg van bewustwording is het belangrijk dat je ziet wie je bent. Wat zijn je kwaliteiten, waar liggen je uitdagingen en hoe kan jij deze het beste hanteren op een manier die bij jou past?

  •  Weten dat je hoogsensitief bent kan je inzicht geven in je karakter en je manier van omgaan met situaties.
  •  Het is ook goed om te weten dat je bij specifieke uitdagingen die met je prikkelverwerking (en dus grenzen) te maken hebben, extra tijd nodig hebt om bij te komen. Dit heeft te maken met je diepgaande wijze van verwerken.
  •  Je kunt met een benaming zoals hoogsensitiviteit, jouw hooggevoelige karakter delen met gelijkgestemden. Heb je al ontdekt dat het met een andere hoogsensitief mens meestal heel soepel gaat? Wel zijn we allemaal uniek en is het ook zo onder hoogsensitieve mensen dat je met de één meer klikt dan met de ander.

Vele hokjes maken…JOU!

Jouw karakter zegt iets over je aard, je hoogsensitiviteit iets over je sensitieve aard. Er liggen talenten en kansen in besloten om jezelf te kunnen zijn. Zo herken je misschien nog wel meer benamingen bij jezelf. Elk mens, al dan niet hoogsensitief, krijgt een aantal karaktereigenschappen in het leven mee om te worden wie hij of zij werkelijk is. Al deze benamingen zijn slechts delen van jou, die JOU als totaalplaatje maken. Het hokje hooggevoeligheid kan jou daarbij op weg helpen om jezelf beter te leren kennen.

💡  Lees ook het ervaringsverhaal van Chantal over het etiketje HSP.

Verbeter de wereld…begin in jezelf

Wanneer je jouw hoogsensitiviteit gaat zien met alle talenten die daarbij horen en je de uitdagingen (en kansen die daarin besloten liggen) aangaat, kun je jezelf zijn. Met al je sensitieve voelsprieten heb je een enorm potentieel om bewust in het leven te staan. Het is dan wel van belang dat je jezelf goed kent en vanuit een stabiele basis in balans leeft. Het bewustzijn “is” alleen maar. Zonder een oordeel, het bewustzijn neemt slechts waar en groeit door situaties die we doorleven.

Zo kunnen persoonlijke issues uit je verleden het zicht vertroebelen wanneer je ze nog niet bewust was. Je wordt je dieper en dieper bewust door je ervaringen wanneer je open staat voor de groei daarin. Elke situatie heeft de potentie je groei te brengen. Wij mensen zijn soms geneigd te focussen op dat wat er buiten ons gebeurt en vergeten onze innerlijke wereld daarmee. Wie zijn innerlijke beleving gaat horen en daarmee niet meer hoeft te spiegelen naar buiten zal deze groei vinden.

Een hokje is geen excuus

Soms zie je dat mensen omwille van een benaming als hoogsensitiviteit denken dat ze niet kunnen werken, nooit naar verjaardagen kunnen, enzovoorts. Een benaming, welke dan ook, is geen excuus om je te onttrekken aan de maatschappij. Het is aan jou om jouw unieke vaardigheden in te zetten op een manier die bij je past en je uitdagingen (al dan niet met een duwtje in je rug) aan te gaan.

Tijdgeest

De vraag rijst natuurlijk wanneer er steeds meer benamingen komen of dat wat we nu als normaal beschouwen, straks nog wel de standaard is. Is de mensheid langzaam aan het evolueren?

In mijn visie leven we in een tijd waarin we ons allemaal steeds meer gaan onderscheiden, steeds meer een sterke innerlijke behoefte zullen voelen te worden wie wij werkelijk zijn. Daar waar we nu nog aan de hokjes / benamingen vasthouden om ‘ander gedrag’ te kunnen verklaren, zal dat straks gaan verdwijnen. De hele standaard van normaal gedrag vervalt wanneer alle mensen hun unieke en eigen pad volgen.

Op de grens van onrust bevindt zich altijd verandering. Luister naar jouw unieke weg en wees daar trouw aan. Laat de hokjesgeest in jouw voordeel uitpakken: zie de functie ervan en laat het verder.

💡 Meer lezen over hoogsensitiviteit en aanverwante thema’s? Lees dan ook de boekentips over HSP

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hokje HSP

Ook interessant

2 Reacties

  1. Jaaa, ik heb me in dat hokje gestopt om mezelf te kunnen bevrijden.. Heerlijk! Ik heb mezelf eindelijk toestemming gegeven.. Het ging een hele tijd goed, met waar ik was, tot dat ik de afgelopen maanden gewoon mezelf in de weg zat en daar had ik zo de balen van. Dit was nodig voor deze stap.. Ik ben weer een stukje lichter 😀


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.