Hoe komen HSP erachter dat ze hoogsensitief zijn?

Hoe komen HSP erachter dat ze hoogsensitief zijn?
5 minuten
Hoe komen HSP erachter dat ze hoogsensitief zijn? Als hoogsensitieve mensen bij mij in de praktijk komen vraag ik vaak hoe ze erachter kwamen dat ze hoogsensitief waren. Hoewel veel HSP’s zichzelf niet graag labelen kan het weten dat je hoogsensitief bent je wel ondersteunen. Dat blijkt ook keer op keer in antwoorden op mijn vraag.
 
Zo kun je de opluchting ervaren dat je wel anders bent maar niet gek. En kan het enorm helpen te weten dat er meer mensen zijn die deze karaktereigenschap hebben. Iets wat voor elk mens belangrijk is: je hoort ergens bij. En daar hoef je niets voor te doen, alleen maar jezelf te zijn. 😉 

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een persoonskenmerk. Je wordt ermee geboren. Afhankelijk van hoe jouw jeugd verloopt kan je hoogsensitiviteit zich ontplooien of ontstaat er door lastige omstandigheden een overgevoeligheid en mogelijk ook een afwijzingsgevoeligheid. Dit is niet hetzelfde als hoogsensitiviteit maar hoogsensitieve mensen zijn hier wel vatbaarder voor wanneer er zich moeilijkheden in het leven voordoen.
 
Hoogsensitief zijn is voor jou (en 15-20% van de bevolking) dus eigenlijk normaal waardoor je het niet meteen merkt. Het gaat pas opvallen als je merkt dat andere mensen dingen op een andere manier benaderen. Daar ontstaat het gevoel van anders zijn wat je vast herkent.
 
Zo verwerk je situaties diepgaander en denk je daarmee ook vaak dieper over dingen na. Dit wordt niet altijd begrepen door mensen die niet hoogsensitief zijn en geeft weleens reacties als: ‘doe niet zo ingewikkeld, je maakt het veel te complex’ enz. Ook je beleving is als HSP intenser. Waar anderen situaties snel loslaten blijft het bij een HSP vaak, mede vanwege intensiteit en de diepgaande verwerking, langer hangen. Als HSP heb je dan ook regelmatig sudder- en hersteltijd nodig.
3 verhelderende persoonlijkheidstesten

Hoe komen HSP erachter dat ze hoogsensitief zijn?

Hoe kom je er dan eigenlijk achter dat je hoogsensitief bent? Op social media vroeg ik: hoe kwam jij erachter dat je hoogsensitief was? Dat resulteerde in allerlei antwoorden. Veel mensen gaven aan dat ze het zich bewust werden door bijvoorbeeld een burn-out. Met een beetje geluk werd het opgemerkt door een psycholoog of therapeut in dat proces. Anderen merkten dat ze anders waren en gingen op zoek en soms stuitten mensen per ongeluk op informatie. 
 
Hieronder kun je lezen hoe mensen erachter kwamen dat ze hoogsensitief waren.

Een boek over hoogsensitiviteit (HSP)

Voor veel HSP’s is het lezen van een boek over hoogsensitiviteit een eye-opener geweest. Het is ook een fijne stap als je inmiddels bekend bent met je hoogsensitiviteit en je wilt er meer over weten. Ik deel hieronder de top 3 boeken die mensen lazen.

Elaine Aron – Hoogsensitieve personen

Elaine Aron is grondlegger van de term Highly Sensitive Person, in het Nederlands Hoog Sensitief Persoon. 

Bestellen >>

Esther Bergsma – Het hoogsensitieve brein

Hoe werkt het hoogsensitieve brein nou eigenlijk? Esther Bergsma legt het samen met voorbeelden haarfijn uit in haar boek.

Bestellen >>

Elke van Hoof – Eerste hulp bij hoogsensitiviteit

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit door Elke van Hoof is een overzichtelijk boek met handige en goed toepasbare handvatten. 

Bestellen >>

💡 Lees ook: Boekentips voor HSP

Door mijn (klein)kind

In deze tijd en mede door het boek van Elaine Aron, is hoogsensitiviteit veel bekender geworden. Wanneer blijkt dat je hoogsensitieve kind het moeilijk heeft komt de persoonskenmerk hoogsensitiviteit sneller naar voren. Vaak zie ik dat dan ouders én soms ook grootouders zich gaan verdiepen en zich dan herkennen in de kenmerken van HSP.

Hoe was jouw jeugd als HSP

Een vriend(in) of kennis kwam ermee

Mensen die weten dat ze hoogsensitief zijn herkennen het ook vaak bij anderen. Regelmatig komen hoogsensitieve mensen er dus achter via hun eigen omgeving.

Ik ontdekte dat ik hoogsensitief was toen een vriend mij 13 jaar geleden een ankertje gaf over hooggevoeligheid. ‘Nee joh‘, riep ik toen gelijk, ‘dat gaat niet over mij hoor‘! Dus wel. 😉

Artikel in een tijdschrift of online

In steeds meer tijdschriften en soms ook de krant wordt aandacht besteed aan hoogsensitiviteit. En dan is er natuurlijk nog de informatie op het internet. Heel wat mensen gaven aan dat ze op deze manier met HSP in aanraking kwamen en zichzelf er vervolgens in herkenden.

Een online HSP test

In het boek Hoogsensitieve Personen van Elaine Aron dat in 2002 vertaald werd naar het Nederlands staat een HSP zelftest die je ondertussen ook overal op het internet kunt vinden. Persoonlijk vind ik die test wat summier en gebruik ik in de praktijk altijd de uitgebreide HSP 3-in-1 test.

Mijn psycholoog of therapeut wees me erop

Mijn hart jubelt als ik hoor dat psychologen, therapeuten, (huis)artsen en andere hulpverleners bekend zijn met hoogsensitiviteit. Helaas wordt er in opleidingen nog steeds weinig tot geen informatie over gedeeld en dit terwijl HSP wetenschappelijk bewezen is inmiddels. 

Hoe komen HSP’s erachter dat ze hoogsensitief zijn?

Mensen spraken over HSP

Een paar mensen gaven aan een gesprek te hebben opgevangen onder collega’s of andere in hun omgeving over HSP en zich ineens realiseerden, ‘hé, dat gaat over mij’!

Oké ik ben HSP, en nu?

Weet je nog maar net dat je hoogsensitief bent en wil je je meer in je karaktereigenschap verdiepen? Lees dan de eerste 5 stappen speciaal voor mensen die net weten dat ze hoogsensitief zijn.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoe komen HSP erachter dat ze hoogsensitief zijn?

Ook interessant

6 Reacties

 1. Ik ben nu 59, bij mij werd vastgesteld dat ik HSP ben toen ik 9 jaar !! was. Door een kinderpsychiater. Ik kwam bij hem terecht omdat ik woede-aanvallen, huilbuien, nachtmerries had, slaapwandelde en bang was voor “normale dingen”. 50 jaar geleden was er lang niet zoveel over bekend als nu, dus ik heb best wel geluk gehad met mijn ouders en kinderarts.

 2. Beste Maaike
  Mij werd vorig jaar door een oudere vriendin verteld, die ook ook hooggevoelig is dat zij een groot vermoeden had dat ik hoog gevoelig ben.
  Ze vond dat het tijd werd om het mij te vertellen omdat ze zag dat ik regelmatig tegen een aantal dingen aanliep en ik op dat moment meer tijd voor mijzelf had.
  We hebben nog een andere vriendin, jonger dan ik en die is ook HSP.

 3. Ik kwam erachter doordat de alternatief therapeut, waar ik in behandeling was voor o.a. een burnout, mij erop attendeerde. Hierdoor ben ik erover gaan lezen en herkende ik inderdaad veel dingen.
  En dan vooral hoe sommige dingen bij mij binnenkomen en hoe mijn “antennes” meer oppikken van mijn omgeving dan andere mensen.
  Zelf merk ik dat veel mensen nog niet bekend zijn met HSP, maar onlangs was er bij UWV een webinar over dit onderwerp voor werkzoekenden en hoe je de postieve eigenschappen van HSP in je voordeel kunt laten werken bij sollicitaties. Hopelijk dat er bij werkgevers ook meer bekenheid komt over dit onderwerp, zodat HSP op de werkvloer meer begrip krijgen voor hun gevoel en reacties.

 4. Beste Maaike,
  Ik ben 34 jaar bij mij is het helaas anders gelopen.
  Ik kom al vanaf mijn 13 bij hulpverleners/zorgverleners/psychologen/psychiaters/doktoren.
  Ik voelde me altijd anders en op zoek naar mezelf en vaak waarom ik bepaalde keuzes maakte. Ik heb mijzelf nooit begrepen. Tot ik 2 jaar geleden las online over hsp. Nou hehe daar kon ik iets mee. Wel ben ik super teleurgesteld in alle behandelingen en professionals waar ik veel tijd en moeite in heb gestoken om uiteindelijk nergens op uit te komen. Gelukkig heb ik zelf de drive en geloof in mezelf gehad en ben ik altijd blijven doorzoeken. Ik kwam zelf uit op add wat in de richting zou komen maar naar 12 weken opnamen in een verslavingskliniek omdat ik een normaal meisje leek maar al 15 jaar afhankelijk was van amfetamine en en later ghb en thc. Ondanks dat haalden ik wel gewoon mn rijbewijs mijn mbo en zorgde ik al die tijd voor mezelf. Ik stond op eigen benen en voelde mij een einzelgänger, maar dat ik add had was uitgesloten vertelde ze mij na 12 weken ontwennen en testen.
  En daar moest ik het mee doen. Ik begon het echt op te geven ik was moe en ongemotiveerd en dood ongelukkig. NIEMAND heeft mij al die jaren kunnen vertellen over hsp. Dat had mijn leven toch zeker anders laten lopen. En nog steeds zijn er veel mensen om mij heen die denken dat ik ergens bij wil horen. Maar het eigenlijk onzin vinden. Door dat ik mijn valkuilen heb leren kennen en bewuster werd heb ik kunnen werken aan mijn ontwikkeling. Ik ben meer dan 2 jaar clean ik heb een zoontje van 2 jaar echt een wondertje zo slim, vrolijk wijs lief grappig mensje. Ik heb weer perspectief voor de toekomst. En ga aan het werk om mijn kwaliteiten te kunnen gebruiken en mensen zoals ik toen en alle anderen te kunnen helpen bij het vinden van hun weg naar gelukkig leven. Want zelfs waar ik vandaan kom kan ik nu vertellen dat het kan. Wat een label al niet kan?! Onzin of niet het heeft mij geholpen. En ik heb nog heel wat wrakken om van de weg te slepen maar daar draai ik m’n hand niet meer voor om.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.