Hoogsensitiviteit wetenschappelijk bewezen

hoogsensitiviteit wetenschappelijk bewezen
3 minuten

Is hoogsensitiviteit wetenschappelijk bewezen? Gelukkig is er inmiddels zoveel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, dat het inmiddels bewezen is. In dit artikel lees je waarom dat zo is.

Wat is hoogsensitiviteit?

In onderstaande video legt neurowetenschapper Judith Homberg uit wat hoogsensitiviteit is. Wil je meer weten, lees dan ook dit zijn de HSP kenmerken.

💡 In Vlaanderen spreekt men bij hooggevoeligheid, van overgevoeligheid. In Nederland wordt met hooggevoelig meestal gewoon hoogsensitief bedoeld. Ik heb dat in het artikel betekent hoogsensitief hetzelfde als hooggevoelig? toegelicht mocht je daar meer over willen weten. Let dus goed op welke interpretatie het woord heeft wanneer je er iets over leest of hoort. 😉 

Hoogsensitiviteit wetenschappelijk bewezen

Wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit heeft belangrijke inzichten opgeleverd over de biologische basis, overgevoeligheid voor prikkels, emotionele verwerking en de impact ervan op het dagelijks leven. Hoogsensitiviteit wordt steeds meer erkend als een waardevolle eigenschap met zowel positieve aspecten als uitdagingen. Het begrijpen en respecteren van hoogsensitiviteit kan bijdragen aan het bevorderen van het welzijn en het creëren van een omgeving waarin hoogsensitieve mensen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Uit een bepaalde opdracht onder de fMRI scanner bleek dat er bij hoogsensitieve mensen meer gebieden in het brein oplichten dan bij niet-HSP. Dit wordt gezien als diepgaande verwerking. De hersenen functioneren bij het verwerken van informatie dus anders. Enerzijds kunnen hoogsensitieve mensen daardoor goed verbanden leggen en anderzijds kan dit ook leiden tot (te) complex denken en/of wordt dit zo ervaren door de omgeving van een HSP.

Gevoelig voor omgevingsinvloeden

Hoogsensitieve mensen zijn in hoge mate gevoelig voor omgevingsinvloeden. Negatieve invloeden zorgen sneller voor stress en een gevoel van afwijzing. Positieve invloeden zorgen er juist voor dat hoogsensitieve mensen beter kunnen functioneren dan niet-HSP. Dit wordt in de psychologie ook wel differentiële susceptibiliteit genoemd.

Uit onderzoek blijkt dat het zogenaamde 5-HTTLPR-gen, ook wel depressie-gen genaamd, vaker bij hoogsensitieve mensen voorkomt. Dit gen maakt vatbaar voor depressie en angst onder negatieve omstandigheden, maar maakt ook extra talentvol onder positieve omstandigheden.

Wetenschappelijke HSP weetjes

💡 Voor meer informatie uit de wetenschappelijke hoek omtrent hoogsensitiviteit verwijs ik naar het artikel wetenschappelijke HSP weetjes.

HSP talenten

Doordat je hoogsensitieve brein meer opmerkzaam is en situaties diepgaander verwerkt, zorgt dit ook voor een aantal specifieke HSP talenten. Ik noem er een aantal:

  • Empathisch
  • Zorgzaam
  • Weloverwogen
  • Zorgvuldig
  • Grote geheel overzien
  • Opmerkzaam
  • Betrokken
  • Verantwoordelijk
  • Creatief
  • Origineel
  • Intuïtief

Wanneer we beslissingen nemen zonder te weten hoe we tot die beslissing zijn gekomen, noemen we dit intuïtie en HSP's beschikken vaak over een goede (maar niet onfeilbare!) intuïtie. Wanneer je bewust een beslissing neemt, merk je misschien dat je langzamer bent dan anderen omdat je zo zorgvuldig alle opties overweegt. Dat is de diepgaande verwerking van het hoogsensitieve brein.

DSM diagnoses vs hoogsensitiviteit

Hoewel hoogsensitiviteit steeds meer wordt erkend en onderzocht in de wetenschap, is het belangrijk op te merken dat het niet als een stoornis of aandoening wordt beschouwd. Dat wil zeggen dat hoogsensitiviteit wetenschappelijk bewezen is als een eigenschap die bij 15-20% van de bevolking voorkomt en die verschillende voordelen en uitdagingen met zich meebrengt.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

hoogsensitiviteit wetenschappelijk bewezen

Ook interessant

4 Reacties

  1. Hallo,
    In ons gezin van vroeger zitten hsp-ers.
    In mijn gezin zijn we allemaal hsp-ers.
    En ik zie het gebeuren bij mijn klein kinderen.
    Al op 2 jarige leeftijd. Terwijl haar ouders haar goed begeleiden.
    Helaas heb je meer factoren die negatief kunnen worden. School en maatschappij.
    Ik heb negatieve ervaringen gehad waardoor ik vast loop. Mijn zoon heeft koppie, koppie . En goede ervaringen waarmee hij zelf het opvangt.
    Ik weet uit ervaring dat mensen niet beseffen hoe zwaar het kan zijn.
    Groetjes Hennie

    • Dag Hennie,

      Er zijn inderdaad diverse factoren die hier een negatieve invloed op kunnen hebben. School & maatschappij een bekend aandachtspunt.
      Met het verstrekken van informatie wordt dit hopelijk op termijn beter.

      Warme groet,
      Maaike Kruijsen

  2. Zeer herkenbaar! Na jaren overprikkeling door stress vertoonde ik AD(H)D kenmerken en kreeg deze stempel. Medicatie verbeterde wel het gemoed enigzins (dexamfetamine en gabapentine) maar de symptomen werden niet bepaald minder. Gaadeweg gesprekstherapie werd na overleg n.a.v. gewaarwording de medicatie afgebouwd en werd de stempel plots PDD-NOS. Nu jaren later zijn de omstandigheden positiever en heel wat rustiger en herken ik mij (op aanraden van mijn zus die zich HSP herkende) in HSP omschrijvingen veel meer. Nu zoek ik nog wel mijn weg in wat wel of niet gaat, om van gevoeligheid mijn kracht te maken. Heel prettig om hier terug te lezen dat meer mensen dergelijks doormaken.

    • Hallo Stefan.

      Fijn dat je omstandigheden positiever en rustiger zijn. Met alle overlappingen in kenmerken en de vaak nog onvoldoende inzichten in hoogsensitiviteit is het soms lastig te achterhalen wat er precies speelt. Maar het belangrijkste is: wat werkt wel en wat werkt niet (ongeacht het labeltje). Ik hoop je daar op deze website wat handvatten voor te geven.

      Warme groet,
      Maaike


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *