HSP en gevoelig voor de winterblues? Lees deze 7 tips!

HSP en gevoelig voor de winterblues
3 minuten
HSP en gevoelig voor de winterblues? Mensen met winterblues of ook wel winterdip, winterdepressie of Seasonal Affective Disorder (sad) genaamd; zijn in de winter prikkelbaar, extreem moe en somber. Ik zie het regelmatig bij hoogsensitieve mensen die dan in de lente weer helemaal opbloeien.
 
Onderzoekers hebben ontdekt dat de korte variant van het 5-HTTLPR-gen vaker bij hoogsensitieve personen voorkomt. Dit gen maakt je kwetsbaarder voor depressie en angst en heet daarom ook wel het depressie gen. Het wil niet zeggen dat iedereen met dit gen perse depressief wordt, maar het maakt je er wel vatbaarder voor in aanleg.
 
De positieve kant van dit gen is dat het je ook gevoeliger maakt voor positieve factoren. Dit is precies de reden dat zelfzorg en plezier extra belangrijke ingrediënten in je leven zijn als je hoogsensitief bent. Meer over HSP en wetenschap.

HSP en gevoelig voor de winterblues? 7 tips!

Hieronder geef ik je een aantal tips die je kunt toepassen als je gevoelig voor de winterblues of winterdip bent. Luister goed naar jezelf en pas toe wat bij je past.

1. Daglicht & bewegen

Uit onderzoek blijkt dat hoe noordelijker mensen wonen hoe hoger het percentage mensen met een winterdepressie is. Dit duidt erop dat onze stemming beïnvloed wordt door de hoeveelheid licht, waarschijnlijk mede doordat ons bioritme hiervan in de war raakt. Zorg dus voor voldoende daglicht door naar buiten te gaan als het licht is. Bewegen is bewezen effectief bij depressies, dus dat zijn meteen 2 vliegen in 1 klap.

💡 Tegenwoordig wordt lichttherapie veelvuldig ingezet bij een winterdepressie. Voor extra daglicht kun je een daglichtlamp aanschaffen en/of een wekker op daglicht gebruiken.

2. Stel haalbare doelen voor jezelf

Maak kleine en haalbare doelen voor dingen die je anders wilt doen. Opruimen, dat ene boek lezen, dingen die je voor je uitschoof oppakken, gezonder eten enz. Het behalen van doelen geeft namelijk een tevreden gevoel en dat draagt weer bij aan je gemoedstoestand.

3. Plan leuke dingen in de winter

Plan wat leuke dingen om naar uit te kijken. In de winter zitten we automatisch meer binnen. Niets mis mee natuurlijk maar het kan, zeker voor de HSP/HSS, wel wat saai zijn. Zeker als je gevoelig voor de winterblues bent. Met een paar leuke dingen in het vooruitzicht heb je wat meer afwisseling en leuke dingen om naar uit te kijken als je je even wat minder voelt.

21 leuke ideeën voor HSP

💡 Lees ook: 21 leuke ideeën voor HSP

4. Zorg extra goed voor jezelf

Zelfzorg is voor hoogsensitieve mensen altijd belangrijk, maar des te meer als je gevoelig bent voor een winterdip. Luister goed naar je behoeftes en geef er gehoor aan.

5. Zelfzorgmiddelen

Ik slik zelf altijd Vitamine D in de winter. Van Sint-janskruid is aangetoond bewezen dat dit de symptomen van een winterdip kan verminderen (let wel op dat dit de werkzaamheid van oa de pil kan beïnvloeden, dus check eventuele bijeffecten eerst).

HSP en gevoelig voor de winterblues?

6. Vecht er niet tegen

Iets wat vervelend voelt willen we het liefst zo snel mogelijk niet meer voelen. Maar de realiteit is dat je niet alles weg kunt denken met je hoofd en je gevoel verdoven met bijvoorbeeld alcohol is ook niet de oplossing. Wat vaak gebeurt is dat je er dan tegen gaat vechten. En denk dan nu maar even aan die olifant waar je vooral niet aan moet denken…. Juist, dat gaat niet.
 
Soms hebben we dagen of weken dat we ons niet lekker voelen. Iedereen kent dat. Laat het er gewoon zijn, zonder dat het in je hoofd weg moet. Hoe meer je het aanvaard hoe sneller het weer stilletjes met de noorderzon vertrekt, want juist het vechten ertegen zet het vast in je mind.

7. Roep op tijd hulp in

De een heeft er meer last van dan de ander. In alle gevallen kan erover praten met je naasten al een fijne steun zijn. Wil je meer ondersteuning omdat gevoelig voor de winterblues bent? Dan kun je altijd een afspraak maken in de praktijk.

💡 Een aantal hoogsensitieve mensen hebben baat bij antidepressiva. Aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts wanneer de klachten dermate heftig zijn dat ze jouw dagelijks leven beïnvloeden. Ook dat is goed zorgen voor jezelf. 😉

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en winterblues

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *