In dit artikel 12 manieren om te ontspannen voor HSP. Ontspanning is voor jou als hoogsensitief persoon cruciaal vanwege je diepgaande wijze van verwerking en regelmatig verhoogde stresslevels. Dit komt onder andere door:
  • Frustraties
  • Overprikkeling / onderprikkeling
  • Verwarring
  • Spanningen
  • Angst

Je hebt voldoende rust en tijd nodig om situaties te laten bezinken en bij te komen van intense gebeurtenissen. Ik noem dat ook wel sudder- en hersteltijd. Geef jezelf die ruimte ook! Hieronder een aantal tips en suggesties. Luister daarbij goed naar wat voor jou werkt.

1. Ga wandelen in de natuur

Fysieke beweging is onder meer goed voor het ontspannen van je hoofd (en gepieker), maar bijvoorbeeld ook voor je bloedsomloop (en zuurstofgehalte). Vaak geeft het een voldaan gevoel naderhand wat weer een ontspannen gevoel geeft. Als je liever fietst, hardloopt of roeit kan dat natuurlijk ook. 🙂

Lees meer over de positieve effecten van de natuur voor hoogsensitieve mensen.

2. Genieten = ontspannen!

Genieten is een belangrijk component om te ontspannen. Als hoogsensitief persoon ben je in het voordeel: want we genieten intenser en vaak al van kleine dingen. 🙂 

Neem een lekker kopje thee en zet fijne muziek op (dit is mijn chill muziek op Spotify) of ga iets anders doen waar je van geniet.

3. Doe even helemaal niets

Niets doen geeft ruimte aan de meest geniale ideeën. Hoe vaak had je niet de briljantste plannen onder de douche? Of bedacht je ineens een antwoord terwijl je lag te dromen in de zon? Niets doen (ook niet actief antwoorden zoeken 😉  ) is in onze maatschappij waarin we vooral ‘ nuttig’  bezig moeten zijn een hele uitdaging. Of je draait het gewoon om: niets doen kan super nuttig zijn.

4. Slaap voldoende

Gemiddeld heeft een mens 8 uur slaap nodig. Maar misschien geldt voor jou wel meer of minder. Zorg in elk geval dat je genoeg slaapt, want te weinig slaap versterkt je sensitieve valkuilen. Voor sommige mensen helpt een melatonine pilletje daarbij. Heb je slaapproblemen overleg dit dan met je huisarts.

5. Kijk naar natuurfilms

Het kijken naar de natuur en horen van natuurgeluiden is een goede manier om te ontspannen als je hoogsensitief bent.

6. Neem regelmatig korte pauze’s

Op tijd rust nemen voorkomt (chronische) overprikkeling en zorgt ervoor dat je over het algemeen meer ontspannen in het leven staat. Zorg dat je deze momenten daar waar haalbaar voor jezelf regelt. 5 minuten kan al het verschil betekenen. Let er ook op dat je jezelf tijd geeft om om te schakelen tussen bepaalde situaties.

7. Spreek je uit

Blijf niet rondlopen met zaken die je dwars zitten. Dat kost onnodig veel energie en maakt je gespannen. Als je het lastig vindt om je uit te spreken raad ik je aan dit al dan niet met hulp van begeleiding te gaan leren. Je hebt er de rest van je -ontspannen- leven profijt van!

8. Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Veel hoogsensitieve mensen hebben het gevoel dat ze overal verantwoordelijk voor zijn en alles moeten oplossen. Klinkt dit je bekend in de oren? Dan mag je dat nu gaan veranderen. Je verantwoordelijkheid nemen betekent namelijk ook grenzen stellen aan het gedrag van een ander (die zijn/haar eigen verantwoording dient te nemen).

9. Wees jezelf

Er is niets vermoeiender en meer stressvol dan niet jezelf zijn en je continu aanpassen aan de ander (of wat je denkt dat de ander van je verwacht). Bij jezelf blijven is voor alle partijen uiteindelijk beter.

Tips om bij jezelf te blijven vind je in dit artikel.

10. Relax met een dagje sauna

Ik ga regelmatig naar een saunacomplex. Heerlijk genieten van de warmte van de sauna’s, lekker relaxen in een bubbelbad en de dag afsluiten met een fijne massage maakt het helemaal af. Voor wie niet van sauna’s houdt, kijk naar alternatieven die beter bij je passen. Sanadome in Nijmegen heeft bijvoorbeeld thermaal water en veel behandelingen met onder andere pakkingen en is minder gericht op de sauna’s.
 

11. Neem een bad of ga douchen

Dit ontspant letterlijk je lichaam en kan een heerlijk rustgevend effect hebben. Bij slaapproblemen ook raadzaam om beter in slaap te vallen.

12. Maak een lijstje

Het is natuurlijk persoonlijk waar je van ontspant. Bovenstaande punten zijn slechts suggesties, misschien werken er voor jou ook nog wel een hoop andere dingen. 🙂 Schrijf eens voor jezelf op wat voor jou allemaal ontspannende activiteiten zijn.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 223
  • 1.6K
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

12 manieren om te ontspannen als je hoogsensitief bent

12 manieren om te ontspannen als je hoogsensitief bent

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.