Positief denken en HSP, als ik dat maar genoeg doe komt alles goed. Toch?

Positief denken en HSP
4 minuten

Positief denken en HSP klinkt heel logisch. Als je ergens last van hebt wil je er vanaf. Heb je pijn dat neem je een paracetamol of ibuprofen. Voel je emotionele pijn dan wil je er zo snel vanaf en denk je negatief? Dat kun je maar het best zo snel mogelijk omzetten in positief denken. Hé, dat voelt meteen al een stuk fijner, goed gedaan! Ja toch? Of niet? Want, wat doet dat eigenlijk op langere termijn met je?

Wat je aandacht geeft groeit, wat je negeert ook

Ik heb eerder over de metafoor van de twee wolven in jezelf geschreven. Een fijne en aanmoedige wolf en een angstige en/of soms boze wolf. Over deze metafoor bestaat de mythe dat je vooral de witte wolf, symbool voor de positieve kant in jezelf, aandacht moet geven. 

Maar wat we vergeten als je je daar eenzijdig op richt, is dat daarmee je angst of negatieve gedachten niet weg zijn. Datzelfde geldt voor jezelf op gaan lopen peppen. In feite zeg je daarmee tegen jezelf: stel je niet aan, schenk geen aandacht aan de angst, je kunt het best! Goedbedoeld, net als positieve gedachten, maar de zwarte wolf in jezelf gaat daarmee niet weg uit jou. Wellicht gaat hij in een hoekje zitten kniezen en houdt hij zich een tijdje stil, maar wordt er iets in je aangeraakt dan kan hij fel gaan uithalen. 

Denk maar eens aan het keer op keer inslikken van je grenzen tot de bom barst en je ontploft. Hij is namelijk onderdeel van jou en wil net zo goed gezien en gehoord worden als de witte wolf in jou. Negeer je hem lang genoeg, dan zal hij groeien in z’n angst, boosheid of negatieve gedachten. Net zolang tot je gaat luisteren naar dat deel in jezelf.

Positief denken en HSP

Er is nog iets anders aan de hand met ‘positief denken’ en dat is dat we op die manier het idee hebben dat we controle hebben over onze gedachten en emoties. De realiteit is dat gedachten en emoties komen en gaan zonder dat we daar vat op hebben. Positief en negatief. Toch proberen we er wanhopig controle op te hebben en straffen we onszelf af als dat niet lukt. 

Herkenbaar? Je wordt daardoor nodeloos streng voor jezelf en dat maakt het leven dat soms gewoon niet makkelijk is, er niet relaxter op. Behalve de gevoelens en gedachten die zich ineens van je meester maken ga je ook nog eens het gevecht aan, al dan niet door ze te onderdrukken of vermijden. 

Als HSP is het daarentegen wel die positieve, voedende omgeving waar je extra profijt van hebt. Je zou dus zo kunnen denken dat positief denken en HSP goed samengaan. Maar er is een verschil tussen positief denken en een positieve ruimte voor jezelf creëren in die vorm voor jezelf zorgen. Let daarbij wel op dat het vervelende gevoel of de nare gedachte er niet mee weg hoeft te gaan. Zet het dus in als zelfzorg voor de situatie zoals die is. Het kan helpen eens voor jezelf stil te staan bij welke gedachten, gevoelens en situaties je geneigd bent te voorkomen, vermijden of verminderen.

Bijvoorbeeld door

  • Je grenzen niet aan te geven.
  • Door te zetten.
  • Boos te worden op jezelf.
  • Jezelf op te peppen.
  • Positief te gaan (om)denken.
  • Middelengebruik

Hoe effectief is dit op lange termijn? Is daarmee het moeilijke gevoel of de negatieve gedachte ook echt weg of plopt hij vroeg of laat weer op?

Wat je aandacht geeft krijgt de ruimte

In plaats van te bepalen welke dingen je wel mag denken (of voelen), kijk eens of de dingen die je ervaart er kunt laten zijn of dit nu positief of negatief is. Voor de pro-actieve HSP’s en hoogbegaafde HSP’s: laat je niet verleiden om in actie te komen en het te gaan fixen. Als het voor jou helpt om het op een creatieve manier te uiten door je gevoel creatief vorm te gaan geven of bijvoorbeeld al voelend een wandeling te maken doe dit dan gerust. Zolang het doel maar niet is dat je gevoel op de een of andere manier moet verminderen of stoppen, dan gaat het vecht- en vlucht systeem er namelijk mee aan de haal. 

Als je het lastig vindt, wat niet gek is als je jarenlang niet anders gedaan hebt, spreek dan eens met jezelf af: ik oefen dit een week en kijk daarna pas wat dit voor mij gedaan heeft. Zo bepaal je niet van tevoren of het wel of niet werkt en/of een bepaalde uitkomst heeft (ook weer de behoefte aan controle 😉 ). Geef jezelf die ruimte en kijk eens wat er met je gebeurt.

Wat kan er wél?

Natuurlijk is positief denken niet zomaar populair. Het is in feite vaak een reactie op een neerwaartse spiraal waar we met negatief denken in terecht kunnen komen. Herken je gedachten als ‘ik kan het niet’, ‘ik ben vast niet goed genoeg’, ‘dat moet mij nou weer overkomen’, ‘mensen hebben het op mij gemunt’ etc? Soms door omstandigheden en andere momenten door je zelfbeeld. 

In dat geval kan het heel goed helpen om eens te kijken naar wat er wel kan. Dus in plaats van steeds aandacht te geven aan wat er allemaal niet kan of mogelijk mis kan gaan, kun je eens kijken naar wat er wel zou kunnen. Zo wordt je creatieve brein aangesproken en ontstaan er ineens mogelijkheden. Vaak voelt dat als een hele opluchting. Wees mild naar het negatieve denken wanneer je dit opmerkt en geef ruimte aan de emoties die eronder liggen. Onthoud: jij bepaalt, niet je denken!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Positief denken en HSP

Ook interessant

1 Reactie

  1. Hallo Maaike,
    Het stukje positief denken. Het is alsof het voor mij is geschreven. Ik loop er steeds tegen aan. Te hard zijn voor mezelf en moeilijk kunnen kiezen voor mezelf als het bij mijn werk komt. Negatief zijn naar mezelf toe omdat ik dan niet er zijn voor een ander en toch nog twijfel aan wat de ander van mij zal denken als ik voor mezelf kiezen. Het liefst leef ik alleen maar in vrede maar zo heb ik nu weer veel pijn ervaren en dat kost mij erg veel tijd om te verwerken. Nu ik dit heb gelezen word het weer een beetje helder in mijn hoofd. Erg fijn deze stukjes, ik heb er veel aan. Super bedankt.

    Groeten Herecia.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.