Herken je dat je een ander beter behandelt dan jezelf? Dat je compassie hebt voor de gebreken van anderen, maar die van jezelf veroordeelt? HSP’s zijn heel goed in hun tanden op elkaar zetten, volhouden en doorgaan. Daarom is zelfcompassie voor HSP erg belangrijk.
In dit uitgebreide artikel ga ik dieper in op redenen waarom veel hoogsensitieve mensen hard zijn voor zichzelf en vol zitten met zelfkritiek. Want de innerlijke criticus is bij een HSP vaak sterk(er) aanwezig. Ook leg ik uit wat zelfcompassie voor HSP kan betekenen. Milder zijn en jezelf minder veroordelen heeft namelijk allerlei voordelen, zoals bijvoorbeeld een positiever gevoel over jezelf en het leven.
Waarom zijn HSP’s hard voor zichzelf?
Belangrijk om te weten is dat alle hoogsensitieve mensen gevoelig zijn voor omgevingsfactoren. Waren deze positief, opbouwend en stimulerend toen je jong was dan zul je je hoogsensitiviteit niet als last ervaren. Wanneer je een ingrijpende situatie hebt meegemaakt waarin je afgewezen werd of de omgeving niet prettig of zelfs verwarrend was en onveilig voelde, dan zul je door minder zelfvertrouwen waarschijnlijk eerder last ervaren van je hoogsensitiviteit. Dan betekent zelfcompassie voor HSP des te meer.
Een aantal zaken die mijns inziens ten grondslag kunnen liggen aan hard zijn voor jezelf als HSP:
- Aanpassen ten koste van jezelf.
- Anders zijn als HSP.
- Weinig zelfvertrouwen en jezelf veroordelen.
- Last hebben van diepe dalen.
Aanpassen ten koste van jezelf
💡 Wanneer je ingrijpende situaties in je leven hebt meegemaakt, zoals pesten en/of een moeilijke thuissituatie, kan er een afwijzingsgevoeligheid (Rejection Sensitivity) zijn ontstaan. Je kunt dit herkennen aan het feit dat je dan geneigd bent om veel te anticiperen op wat er (mogelijk) mis kan gaan. Lees ook ben jij gevoelig voor afwijzing als HSP?
Anders zijn als HSP
💡 Lees ook: Anders zijn is oké, lieve HSP
Jezelf veroordelen & zelfvertrouwen
Hoge pieken, diepe dalen
Nog een ander aspect is dat je als HSP met je intense beleving hoge pieken en diepe dalen kent. Waarbij de dalen door een deel van de HSP’s als lastig wordt ervaren om mee om te gaan. Omdat je situaties diepgaand verwerkt kan je daarmee twee kanten uit: ten positieve of ten negatieve van jezelf. Je kunt jezelf dus diepgaand de put in praten 😉 , maar en dat is het positieve, – al dan niet met een beetje hulp- er ook weer uit! Kortom, tijd voor tips met zelfcompassie voor HSP!
Trixie schreef op Instagram in een reactie heel treffend over zelfcompassie:
“Als ik in een dal zit, kan ik daar meestal wel iets van leren. Vaak is er dan iemand (bv ikzelf) over mijn grenzen heen gegaan. Vanuit die negatieve emotie kan dan een inzicht groeien (mits je de negatieve emotie niet verdooft of wegstopt) en zo word je steeds wijzer. En kun je de volgende keer eerder bijsturen. Steeds nieuwsgierig en mild naar jezelf kijken, is dus mijn tip. Heb ik mede van @fleurvangroningen (auteur van het boek Leven zonder filter) geleerd.🙌“
Zelfcompassie voor HSP – 4 praktische tips
Om te zorgen dat jouw diepgaande verwerking je niet in de weg zit, maar in je voordeel is, volgen hieronder tips voor meer zelfcompassie. Dit is voor elk mens belangrijk, maar als je hoogsensitief bent is het extra belangrijk hier bewust aan te werken. Dit stimuleert namelijk een positiever zelfbeeld, meer ontspanning én plezier in je leven.
Tip 1 | Inzicht in je hoogsensitiviteit
Inzicht in je karaktereigenschap leidt tot meer zelfcompassie voor HSP. Hierdoor ga je je gedachten, emoties en gedrag beter begrijpen. Je bent niet de enige, het is niet raar en heeft een reden dat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt en sneller overprikkeld bent. (H)erkenning kun je bijvoorbeeld vinden in de artikelen op deze website of in boeken over hoogsensitiviteit. Op de pagina met boekentips voor HSP vind je vele boeken over hoogsensitiviteit en aanverwante onderwerpen.
Tip 2 | Begrip voor jezelf in lastige situaties
Onthoud: we hebben niet op alles in het leven invloed en we zijn niet perfect. Zelfs als een ander even geen begrip voor jou (of je hoogsensitiviteit) heeft wil dat nog niet zeggen dat jij je begrip voor jezelf maar moet laten varen. Sterker nog: zorg dat je dan juist begrip hebt voor jezelf!
Kristin Neff – Zelfcompassie
Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker.
Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader.
Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties die haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze zichzelf liefhad.
Tip 3 | Je mag leren (van fouten)
Lukt alles niet in één keer en gaat er weleens wat fout? Geef jezelf niet op je kop, want fouten maken is heel menselijk. Alle ‘succesvolle’ mensen zijn succesvol geworden door vallen en opstaan. Besef dat je beter een fout kunt maken waardoor je dingen leert dan steeds aan de zijlijn blijven staan zonder dat er ook maar iets gebeurt.
Tip 4 | Leg de lat lager voor jezelf
Wanneer je vanuit je perfectionisme de lat op onbereikbare hoogte legt, zul je ook steeds weer teleurgesteld raken als je het niet haalt. Kijk eens wat wel haalbaar is en hou het daarbij. De rest is eventueel mooi meegenomen. Goed is goed genoeg. 😉
Nog geen reacties. Reageer hieronder!