5 HSP tips voor de feestdagen

HSP tips voor de feestdagen
3 minuten
Nog even en dan zijn de feestdagen er weer. Heb je er zin in of zie je er vooral tegenop? In dit artikel geef ik je HSP tips voor de feestdagen. Zo kom je ze zo fijn mogelijk door.
 
Sinterklaas, kerst en oud & nieuw…..wat gaan we doen? Bij wie? En dan nog het eten, de cadeautjes enz. Maar ook: gezellig samenzijn, spelletjes, vrij, genieten, wandelen. Het is de kunst dat dit laatste niet in het gedrang komt door alle stress die soms ook optreedt.

5 HSP tips voor de feestdagen

1. Wat wil jij?

Ben je geneigd af te wachten hoe het gaat lopen? Draai het eens om en stel iets voor waar je zelf zin in hebt. Bijvoorbeeld om de kerst eens bij jou/jullie te vieren. Zo heb je het zelf meteen meer in de hand. Ga je ergens heen, voel dan goed of je er ook echt zin in hebt. Misschien heb je nog iets nodig, maak dit dan ook kenbaar.

Beperk bijvoorbeeld de tijd dat je op bezoek gaat bij je (schoon)familie, zodat het niet te lang duurt en daarmee ook leuk blijft 😉. Vaak helpt het om dit van tevoren al aan te geven.

9 simpele HSP tips voor een relaxter leven

2. Maak een goede planning

Overzicht scheelt vaak een hoop stress. Schrijf op welke voorbereiding nodig is per feestdag en hou deze planning vooral heel haalbaar! Begin ruim van tevoren zodat je alle tijd (en rust) hebt om alle voorbereidingen uit te voeren. Dit scheelt aanzienlijk in de last-minute stress.

3. Je hoeft niet alles alleen te doen

Er komt heel wat geregel kijken bij het organiseren of zelfs gewoon vieren van deze dagen. Vergeet niet dat je hulp kunt vragen als je vastloopt met hoe je bepaalde zaken kunt organiseren. Maar ook als blijkt dat er wel erg veel op jouw bordje ligt (iets wat vaak snel aan de orde is bij HSP). En onthoud: zoals jij het fijn kunt vinden om er voor een ander te zijn, zo vinden anderen het vaak ook fijn om jou te kunnen helpen en ondersteunen.

4. Maak je niet te druk

Vaak gaat veel energie verloren aan gedachten als ‘straks mislukt het’, ‘het moet wel tiptop in orde zijn’ en ‘wat als ik straks dingen vergeet?’ Draai het eens om: wat is nou het ergste dat er gebeurt als het misgaat? Wat is jouw reactie als iets niet lukt bij een ander? Je bent ook maar gewoon een mens. Het is oké om fouten te maken, je doet je best en dat is meer dan genoeg.

5. Geniet!

Tot slot de laatste tip van deze HSP tips voor deze feestdagen: GENIET! Plan activiteiten (zoals wandelen in de natuur) of tijd voor jezelf waardoor jij geniet. Dit is essentieel om weer op te laden en werkt preventief tegen overprikkeling. Zodra je merkt dat je gaat denken ‘pffff hoe houd ik dit vol’ stel jezelf dan de vraag: ‘wat heb ik nu nodig?’ Haal gerust even een frisse neus als je daar zin in hebt. Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch en ook voor je omgeving veel prettiger, want het komt je humeur ten goede. 😉

Fijne feestdagen!

HSP tips voor de feestdagen

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP tips voor de feestdagen

Ook interessant

3 Reacties

  1. Dank voor de mooie tips; dit jaar hoop ik het over te kunnen slaan; mijn tweede grote Liefde in mijn leven, hoopt in januari over te kunnen gaan mbv euthanasie..

  2. Ja, zoals gewoonlijk zie ik er bijna elk jaar tegenop! Mijn 3 volwassen kinderen zijn volwassen en leiden hun eigen leven. Geen enkel punt; mijn dochter van 28 heeft een grote vriendenkring, mijn jongste zoon van 36 heeft na de scheiding een nieuwe vriendin en mijn oudste zoon van 48 vermaakt zich wel. Ze wonen ver van mij vandaan. Goed, het hoogtepunt is de kerstviering in onze kerk, daarna tot 7 januari zijn we ‘vrij.’
    Ikzelf woon al zo`n 11 jaar in een seniorenwoongroep; 28 december is er een diner gepland, maar ik heb me afgemeld. Ook heb ik 11 jaar last van een spierziekte en ook nog `s van een evenwichtsstoornis. Daarbij ben ik introvert/hsp, die dicht bij elkaar lijken te liggen. Vaak heb ik een enorme behoefte om alleen te willen zijn, met rust gelaten te worden en groepswerk is dus niets voor mij. O ja, inmiddels ben ik de 75 gepasseerd. Ik heb geen tv, lees geen kranten en luister tzt naar klassieke – of Russisch Orthodoxe muziek. Schrijven doe ik veel, gedichten bij vlagen en houd mij vooral bezig met kalligrafie, waarvoor ik een aantal jaren geleden een cursus gevolgd heb, daarnaast al 3 jaren praktijklessen. Ik voel me bij voorkeur thuis in de natuur, in het bos, een park of de polder. Vanwege mijn aandoeningen maak ik daarom gebruik van een e-driewieler. Waar ben ik gebleven? Al met al zou ik zo graag tussen oud en nieuw ver weg van de jaarwisseling willen zijn, ergens in de rust en stilte, voor mijn part midden in het bos. In deze hectische periode komt er meestal te veel op mij af. Zelfs thuisblijven is geen optie, om niet gestoord te worden door goedwillende medebewoners…
    Ik ben er nog niet uit, maar hopelijk krijg ik ineens een ingeving.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *