Ervaringsverhaal; een hoogsensitieve vrouw in de overgang

Een hoogsensitieve vrouw in de overgang
4 minuten

Corrie is een 49-jarige hoogsensitieve vrouw in de overgang. Wat betekent dat voor haar? Ze deelt hieronder haar ervaringen en geeft daarbij handige tips die voor haar werken.

Hoe het begon

Ik ben vanwege medicatie vrij abrupt in de overgang gekomen. De eerste maanden had ik echt last van de veranderingen in mijn lijf. De buitenstaander zag er niets anders of vreemds aan, maar het voelde voor mij ‘dit is niet mijn lijf’. Kleding zat ook niet lekker.

Overgangsklachten:

 • Gewichtstoename
 • Gewrichtsklachten
 • Nachtzweten
 • Opvliegers
 • Slecht slapen (niet meer 8 uur aaneengesloten, wel enorm vaak wakker worden).
 • Geheugenverlies

Nu – ik ben 2 jaar verder – denk ik, het waren vooral de eerste 3 of 4 maanden die heftig waren. Net of ik gereset moest worden of zo.

Een hoogsensitieve vrouw in de overgang

Ik moet hierbij wel zeggen dat ik sinds eind 2017, nadat ik ontdekte dat ik HSP’er ben, enorm hard met mezelf aan de slag gegaan. Begrijpen wat HSP zijn is en betekent, het herkennen en vooral erkennen en mijn voordeel daarmee doen. Ik zat nog midden in mijn persoonlijk groeiproces toen ik in de overgang kwam. Maar ik was al zoveel wijzer en gegroeid, dat het me eigenlijk alleen maar mooie dingen heeft gebracht.

Informatie

Ik kwam Saron Petronilia tegen en begon haar boek ‘Alles over werken tijdens de overgang’ te lezen. Heerlijk duidelijk en herkenbaar boek MET humor. Dit gaf mij houvast en inzicht, eigenlijk weer de her- en erkenning, maar nu op overgangsgebied. Of ik nu gevoeliger ben c.q. meer of sneller reageer en daarmee makkelijker overprikkeld
word, durf ik niet te zeggen.

Voeding

Geluk of toeval, al geloof ik niet in toeval, ik ben precies in deze periode bewuster gaan eten. Ik heb me ingelezen in ‘eten en hormonen’, boeken van Rineke Dijkinga en van Marjolein Dubbers.

Kortgezegd: ik eet sindsdien veel meer plantaardig (ontbijt & lunch i.i.g.), synthetische suikers vermijd ik zoveel mogelijk, alcohol neem ik nog zelden en ik drink gefilterd water. Het heeft me opgeleverd dat ik de extra kilo’s door de overgang weer kwijt ben, geen behoefte aan zoetigheid/suikers heb, minder nodig lijk te hebben qua voeding én ik voel me energiek en fit.

Slapen

Tijdens een workshop op mijn werk over slaap, kreeg ik veel informatie én inzicht. Het inzicht
was dat ik het moest accepteren; dat die 8 uur achtereen slapen er (nu) ff niet in zit. En ja, zo simpel was het eigenlijk ook. Ik word nog steeds vaak wakker ‘s nachts, 3 keer toch wel, maar heb er vrede mee. Ik maak er soms een meditatieoefening van; oftewel ik beschouw het als ‘het mag er zijn’ i.p.v. dat ik ertegen vecht.

Wat doe ik zoal, behalve dus andere voeding?

 • Heb ik een opvlieger, dan zeg ik dat. Meestal gepaard met het uitrekken van een kledingstuk én ik heb ook nog ergens een handwaaier achter de hand.
 • Dat mijn geheugen zo af en toe een vergiet is, ook daar kom ik eerlijk voor uit. Ik vertel de reden er ook bij. Er zijn veel vrouwen die hier ook last van hebben, maar niet realiseren dat het door de overgang komt. Het is nu eenmaal zoals het is.
 • Meditatieoefeningen, mindful leven (in het NU), veel me-time en vaker nee zeggen (als hoogsensitieve vrouw in de overgang zijn helpt enorm in het nee zeggen).
 • Ik ben überhaupt meer mezelf sinds ik weet dat ik hoogsensitief ben en weet welke kwaliteiten ik heb.
  Daardoor ben ik VEEL liever voor mezelf en trek echt mijn eigen plan.
 • Het kan me niet meer schelen wat de ander ervan vindt’, ik kom vaker en meer voor mijn eigen mening/ideeën op (ik ben zichtbaarder op de goede manier), laat meer mijn kwetsbare kant zien, trek met
  gelijkgestemden op, tank soms overdag bij d.m.v. een powernap of langer, sport,
  wandel in de natuur en ik probeer alleen nog maar leuke dingen te doen.

Aanvaarden, dat is denk ik in één woord hoe ik het kan samenvatten.

Een hoogsensitieve vrouw in de overgang

Ik ben Corrie Bark, 49 jaar en sinds 1 juli 2021 eigenaar van Goed te pas Massage & WelZijn, waar ik HSP massages (ontspanningsmassage) aan vrouwen geef. Hier kan ik heerlijk met mijn handen en gevoel bezig zijn. Daarnaast werk ik 3 dagen in loondienst, waar ik voornamelijk met mijn hoofd bezig ben. Op deze manier heb ik een mooie balans gevonden.

In mijn eigen zoektocht over HSP kwam ik tijdens het afstruinen van internet, een cursus HSP massage tegen. Ik heb me vrij impulsief aangemeld; ik had hiervoor geen massage ervaring. Tijdens de 2-daagse cursus voelde het als thuiskomen. De andere vrouwen waren ook hooggevoelig en we begrepen elkaar heel goed. Echt gelijkgestemden onder elkaar.

Tijdens het leren masseren, ontdekte ik dat ik het geven van de massage enorm leuk vond. Ik deed en doe het met een grote grijns. Het voelde goed. Ik kon toen, in 2018, niet bedenken dat ik anno nu als ondernemer zijnde, zelf HSP massages zou geven. Meer weten? Bezoek dan haar website: goedtepas.nu.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Een hoogsensitieve vrouw in de overgang

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.