Voorjaarskriebels en hoogsensitiviteit, wat kun je ermee? Het is lente, een fijn seizoen voor veel mensen. Het wordt warmer, de vogels beginnen weer te fluiten, bloemen komen op en we gaan weer meer naar buiten. Met je gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels is dit een tijd om extra te genieten.
Laat oude overtuigingen los...
Eén van de redenen dat hoogsensitieve mensen moeite hebben bij zichzelf te blijven is dat oude overtuigingen, opgedaan in bijvoorbeeld de jeugd, in het heden nog veel bepalen.
Teveel, want het is zonde om steeds situaties te herbeleven. Dat kan ook anders en daarover vertel ik je in dit artikel meer.
... en krijg ruimte
Er zijn van die momenten dan heb je genoeg van bepaald gedrag. Vaak gaat het om veiligheidsmechanismen of de zogeheten copingstrategieën. Ze hadden ooit een functie (om je te beschermen) en nu het niet meer nodig is heb je er eerder last van. Zodra je deze mechanismes loslaat (of beter gezegd, er nieuwe keuzes voor in de plaats stelt), zul je merken dat je veel meer ruimte krijgt.
Zoals we ook graag in een opgeruimd huis leven, zo is een opgeruimde geest ook van belang om je lekker in je vel te voelen en fijn je eigen leven te leven.
Letterlijk opruimen
Jong geleerd is oud gedaan
Je kunt beter dat wat niet meer werkt leren omzetten naar een nieuwe manier die beter bij je past. Veel hoogsensitieve valkuilen komen voort uit een jeugd waarin bijvoorbeeld (vaak onbewust) van je gevraagd is je aan te passen.
Dienstbaarheid zit van nature al in je hoogsensitieve systeem en de basis van dienstbaar zijn aan je eigen behoeften is dan meestal niet voldoende aan bod gekomen. HSP begeleiding kan je hierbij inzicht geven. Bij trauma’s is EMDR nog een effectieve methode. Maar ook bijvoorbeeld ACT therapie kan inzicht geven in patronen en je leren anders met situaties om te gaan.
Dit hoor ik regelmatig en komt voort uit de verwachting dat alles (het liefst snel) opgelost moet zijn. Zo werkt het niet en niemand heeft gezegd dat alles in het leven makkelijk is. Als dit ook jouw eerste gedachte is, lees dan even dit artikel met basis tips voor het omgaan met lastige situaties.
💡 Lees ook: Hoogsensitiviteit en ACT therapie
Loslaten, hoe doe ik dat?
Loslaten is geen werkwoord dat je even toepast. Als het zo makkelijk zou zijn liep je niet met een steen op je maag rond etc. Je hebt ook niet altijd overal invloed op, bijvoorbeeld als het om gedrag en keuze’s van een ander gaat.
Je hebt wél altijd de keuze hoe je ergens mee omgaat. Wees geen slachtoffer van de situatie (zo houd je juist dingen vast) maar neem jouw verantwoordelijkheid en laat de rest waar het hoort: bij de ander. Zie ook dit artikel met 7 fases naar een positieve HSP flow.
Klinkt allemaal lekker makkelijk...
Dit hoor ik regelmatig en komt voort uit de verwachting dat alles (het liefst snel) opgelost moet zijn. Zo werkt het niet en niemand heeft gezegd dat alles in het leven makkelijk is. Als dit ook jouw eerste gedachte is, lees dan even dit artikel met basis tips voor het omgaan met lastige situaties.
Nog geen reacties. Reageer hieronder!