Als hoogsensitieve mensen bij mij in de praktijk komen vraag ik vaak hoe ze erachter kwamen dat ze hoogsensitief waren. Hoewel veel HSP’s zichzelf niet graag labelen kan het weten dat je hoogsensitief bent je wel ondersteunen. Dat blijkt ook keer op keer in antwoorden op mijn vraag.
Zo kun je de opluchting ervaren dat je wel anders bent maar niet gek. En kan het enorm helpen te weten dat er meer mensen zijn die deze karaktereigenschap hebben. Iets wat voor elk mens belangrijk is: je hoort ergens bij. En daar hoef je niets voor te doen, alleen maar jezelf te zijn. 😉 

Waaraan merk je dat je hoogsensitiviteit bent?

Hoogsensitiviteit is een persoonskenmerk. Je wordt ermee geboren. Afhankelijk van hoe jouw jeugd verloopt kan je hoogsensitiviteit zich ontplooien of ontstaat er door lastige omstandigheden een overgevoeligheid en mogelijk ook een afwijzingsgevoeligheid. Dit is niet hetzelfde als hoogsensitiviteit maar hoogsensitieve mensen zijn hier wel vatbaarder voor wanneer er zich moeilijkheden in het leven voordoen.
Hoogsensitief zijn is voor jou (en 15-20% van de bevolking) dus eigenlijk normaal waardoor je het niet meteen merkt. Het gaat pas opvallen als je merkt dat andere mensen dingen op een andere manier benaderen. Daar ontstaat het gevoel van anders zijn wat je vast herkent.
Zo verwerk je situaties diepgaander en denk je daarmee ook vaak dieper over dingen na. Dit wordt niet altijd begrepen door mensen die niet hoogsensitief zijn en geeft weleens reacties als: ‘doe niet zo ingewikkeld, je maakt het veel te complex’ enz. Ook je beleving is als HSP intenser. Waar anderen situaties snel loslaten blijft het bij een HSP vaak, mede vanwege intensiteit en de diepgaande verwerking, langer hangen. Als HSP heb je dan ook regelmatig sudder- en hersteltijd nodig.

Hoe komen HSP’s erachter dat ze hoogsensitief zijn?

Hoe kom je er dan eigenlijk achter dat je hoogsensitief bent? Op social media vroeg ik: hoe kwam jij erachter dat je hoogsensitief was? Dat resulteerde in allerlei antwoorden. Veel mensen gaven aan dat ze het zich bewust werden door bijvoorbeeld een burn-out. Met een beetje geluk werd het opgemerkt door een psycholoog of therapeut in dat proces. Anderen merkten dat ze anders waren en gingen op zoek en soms stuitten mensen per ongeluk op informatie. 
Hieronder kun je lezen hoe mensen erachter kwamen dat ze hoogsensitief waren.

Een boek over hoogsensitiviteit (HSP)

Voor veel HSP’s is het lezen van een boek over hoogsensitiviteit een eye-opener geweest. Het is ook een fijne stap als je inmiddels bekend bent met je hoogsensitiviteit en je wilt er meer over weten. Ik deel hieronder de top 3 boeken die mensen lazen.

Hoogsensitieve Personen

Elaine Aron is grondlegger van de term Highly Sensitive Person, in het Nederlands Hoog Sensitief Persoon. Bestellen >>

Leven met HSP

HSP hoeven volgens Susan Marletta Hart geen slachtoffer van hun gevoeligheid te zijn, maar kunnen dit tot een kracht omvormen. Bestellen>>

Eerste hulp bij HSP

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit door Elke van Hoof is een overzichtelijk boek met handige en goed toepasbare handvatten. Bestellen >>

Door mijn (klein)kind

In deze tijd en mede door het boek van Elaine Aron, is hoogsensitiviteit veel bekender geworden. Wanneer blijkt dat je hoogsensitieve kind het moeilijk heeft komt de persoonskenmerk hoogsensitiviteit sneller naar voren. Vaak zie ik dat dan ouders én soms ook grootouders zich gaan verdiepen en zich dan herkennen in de kenmerken van HSP.

Een vriend(in) of kennis kwam ermee

Mensen die weten dat ze hoogsensitief zijn herkennen het ook vaak bij anderen. Regelmatig komen hoogsensitieve mensen er dus achter via hun eigen omgeving.

Mijn psycholoog of therapeut wees me erop

Mijn hart jubelt als ik hoor dat psychologen, therapeuten, (huis)artsen en andere hulpverleners bekend zijn met hoogsensitiviteit. Helaas wordt er in opleidingen nog steeds weinig tot geen informatie over gedeeld en dit terwijl HSP wetenschappelijk bewezen is inmiddels. 

Artikel in een tijdschrift of online

In steeds meer tijdschriften en soms ook de krant wordt aandacht besteed aan hoogsensitiviteit. En dan is er natuurlijk nog de informatie op het internet. Heel wat mensen gaven aan dat ze op deze manier met HSP in aanraking kwamen en zichzelf er vervolgens in herkenden.

💡 Wil je de nieuwste artikelen in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan en ontvang gratis de HSP minigids

Mensen spraken over HSP

Een paar mensen gaven aan een gesprek te hebben opgevangen onder collega’s of andere in hun omgeving over HSP en zich ineens realiseerden, ‘hé, dat gaat over mij’!

Een online HSP test

In het boek Hoogsensitieve Personen van Elaine Aron dat in 2002 vertaald werd naar het Nederlands staat een HSP zelftest die je ondertussen ook overal op het internet kunt vinden. Persoonlijk vind ik die test wat summier en gebruik ik in de praktijk altijd de uitgebreide HSP 3-in-1 test.

Oké ik ben HSP, en nu?

Weet je nog maar net dat je hoogsensitief bent en wil je je meer in je karaktereigenschap verdiepen? Lees dan de eerste 5 stappen speciaal voor mensen die net weten dat ze hoogsensitief zijn.
Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 16
  • 73
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoe komen HSP's erachter dat ze hoogsensitief zijn?

Hoe komen HSP's erachter dat ze hoogsensitief zijn?

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.