Maakt het tonen van je kwetsbaarheid je krachtig of een schietschijf?
Wat het antwoord op deze vraag is, hangt af van of je in balans bent of niet. Welke vorm van kwetsbaarheid herken jij nu in je leven?
De kwetsbaarheid van hooggevoeligheid
Wanneer je hoogsensitief bent, is het extra belangrijk om te zorgen dat jij goed bij jezelf kunt blijven om niet ten prooi te vallen aan je kwetsbaarheid. Als hoogsensitief persoon sta je open voor allerlei signalen waar de meeste mensen zich niet eens bewust van zijn. Waar de gemiddelde mens warm, neutraal en koud ervaart, voel jij het subtiele verschil van één graad.
Een voorbeeld:
Je bevindt je in een conflictsituatie. Omdat je hoogsensitief bent, zie je tijdens die situatie al in waar jouw stukje van het conflict zit én hoe heftig het voor je aanvoelt. Ook maakt het uit met wie je een conflict hebt. Heb je een conflict met iemand die jou wel begrijpt maar ook zijn of haar eigen standpunt heeft, dan zul je hier makkelijker mee om kunnen gaan dan wanneer je een conflict hebt met iemand bij wie je je onbegrepen voelt.
Dat komt doordat de ander het stukje van zichzelf niet altijd inziet en jij jouw eigen aandeel wel. Een ander aandachtspunt is dat je je zó vereenzelvigt met de ander vanuit de empathie die je met je geboorte meegegeven is, dat je in de energie van de ander bent gekropen. Dit gaat vaak heel onbewust en kan zich uiten in de gedachte dat het aan jou ligt, dat jij overdreven of gevoelig reageert of dat je de ander lastig valt met jouw kant van het verhaal bijvoorbeeld. Je raakt dan van jezelf af en zweeft eigenlijk wat tussen jou en de ander in.
Nu lijkt het misschien net of er alleen lastige situaties zijn waarin je kwetsbaar bent, maar er zijn ook leuke situaties te bedenken. Denk je maar eens in hoe je als hoogsensitief persoon met een ervaring als verliefdheid omgaat.
Deze ervaring is voor elk mens al een intense belevenis. Immers, we slapen en eten er niet meer van! Maar als je nu hoogsensitief bent en dit dus uitvergroot ervaart, kan dit behoorlijk veel impact in je leven hebben. De roze bril is nog intenser roze en door het meer openstaan met al die verliefde vibes, is de neiging om één te worden met de ander en dus van jezelf af te raken, groot.
Het belang van zelfkennis
Maar uiteindelijk is het belangrijkste om goed in evenwicht te zijn en te blijven, zelfkennis. We kunnen ervaren dat we door anderen geraakt worden omdat ze iets in ons laten zien wat van onszelf. Het kan daarbij om positieve en minder positieve eigenschappen gaan.
Vervelende eigenschappen zien we liever niet van onszelf, dus verhullen we die zo goed mogelijk. Vroeg of laat echter zal iemand die eigenschappen terug spiegelen; het is aan jou of je dat dan als een spiegel oppakt. En alsof het leven het begrepen hebt, bezit je als hoogsensitief persoon (meestal) de gave om altijd bezig te zijn met je zelfontwikkeling!
Zelfreflectie is dan ook ingebakken bij veel hoogsensitieve mensen. Zo automatisch dat het vaak verbazing oproept dat niet iedereen de hele dag nadenkt over zijn of haar keuzes of bepaalde situaties. Je zelfreflectie en wens tot ontwikkeling helpt je om je zwakke plekken en valkuilen in te zien, want zij zullen je het beste ondersteunen in het zijn van een krachtig mens.
Hoe ga je ermee om?
Hoe zorg je ervoor dat je als HSP dicht bij jezelf blijft, om te voorkomen dat je ten prooi valt aan je kwetsbaarheid? Daar zijn verschillende technieken voor. Je lees daar onder andere in HSP tips om bij jezelf te blijven over.
Kwetsbaarheid als kracht
Zoals kwetsbaarheid zijn valkuil kent, kent het ook zijn kracht. Wanneer je kunt zien en kunt delen wat jou van binnen raakt, ben je een heel krachtig mens. Belangrijk hierbij is dat je zelf in evenwicht bent en dat wat je doet, losstaat van wat anderen hiervan zullen vinden.
Zolang je namelijk nog bezig bent met de vraag of de ander iets van jou goed- of afkeurt, is datgene wat je deelt afhankelijk van een ander. Dat maakt je kwetsbaar op een zwakke manier. We hadden het al eerder over conflictsituaties en je kwetsbaarheid als hooggevoelig mens. Dit kun je ook als kracht inzetten.
Wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt door helder aan te geven wat een situatie met jou doet, geef je ook de ander de ruimte zich kwetsbaar op te stellen. Vraag jezelf af: wat doet de situatie met me? Welke emotie(s) roept dit bij me op? Hoe zou ik het anders willen? Wat kan ik daarbij zelf aanbieden en wat zou ik willen van de ander? Wat levert die verandering voor mij op? Dat laatste is heel belangrijk, want het zal een motivator voor de ander zijn om mee te werken aan een oplossing voor jullie beiden!
Heb je hierover nog vragen, of zou je via een coachingstraject eens uit willen zoeken hoe het één en ander bij jou werkt? Als coach/counselor en zelf hooggevoelig, ben ik gespecialiseerd in hooggevoeligheid en bied ik coachingstrajecten aan voor hooggevoelige mensen.
💡 Wil je weten of je hooggevoelig bent? Doe dan de uitgebreide HSP test.
5 Comments
Dankjewel! Veel herkenning!
Prachtig, gaaf dat je het boek over kwetsbaarheid van Brené Brown aanraadt. Achter kwetsbaarheid zit kracht. Wat ze vrij vertaald zegt in haar TEDx speach vind ik zelf ook heel mooi: “Kwetsbaarheid klinkt als waarheid en voelt als moed. Waarheid en moed zijn niet altijd fijn, maar ze zijn nooit zwakheid.”
Ja, prachtig! Dank voor je aanvullingen.
Dank je wel voor deze verhelderende woorden over kwetsbaarheid. Alles is voor mij heel herkenbaar, ik heb er veel aan dat jij dit zo goed beschrijft.
Graag gedaan Carla, fijn dat het herkenbaar voor je is.