Wat zijn belangrijke lessen voor HSP? Hoogsensitiviteit komt steeds meer onder de aandacht, ook in de wetenschap. En zo leren we gaandeweg steeds beter wat hoogsensitiviteit wel en niet is. En dat is niet alleen prettig voor de erkenning ervan, het geeft ook duidelijker inzicht in hoe je er het beste mee om kunt gaan. Daardoor heb je meer profijt van je sensitiviteit, omdat je je talenten kunt inzetten en weet met welke valkuilen je rekening te houden hebt.
Lessen voor HSP:
1. Leer meer over je hoogsensitiviteit
Door het lezen van boeken over hoogsensitiviteit en artikelen, kun je meer erkenning en herkenning vinden. We spiegelen als mensen van nature aan elkaar. Als HSP zit je in de minderheid (15-20% van de bevolking) en zijn deze dus minder aanwezig. Informatie kan je daarbij helpen.
2. Hou rekening met de omgevingsfactoren
Als HSP ben je gevoeliger voor omgevingsfactoren en dat heeft zo z’n voordelen. Het wil namelijk zeggen dat je er profijt van hebt als je thuis en op je werk, je omgeving zo inricht dat het bij je past. Dit kan al met hele kleine dingen: een zachte deken in jouw favoriete kleur om onder te kruipen op de bank, een mooi schilderij of foto aan de muur, een plantje op je bureau enzovoorts. Het betekent ook dat als er negatieve omgevingsfactoren zijn, je hier meer last van hebt. Bedenk hoe je daarmee om wil gaan en kies er bijvoorbeeld voor om korter te gaan. Denk aan evenementen waar je niet graag (lang) naartoe gaat, verjaardagen met koetjes en kalfjes gesprekken, familievakanties (eigen huisje). Enzovoorts. Wees creatief!
3. Zorg voor voldoende tijd om te niksen
Regelmatig zie ik HSP’s die te lang doorgaan met allerlei gevolgen van dien. Je hoogsensitieve brein heeft zowel sudder als hersteltijd nodig om optimaal te kunnen functioneren. Geef jezelf van tijd tot tijd de ruimte om even lekker te niksen, dit zorgt ervoor dat je ruimte geeft aan dagdromen, creatieve oplossingen en rust in je brein. En dat is voor een HSP geen overbodige luxe.😉
4. Leer je grenzen kennen
Grenzen beschermen onze ruimte die we nodig hebben voor een fijn leven. Ik zie regelmatig HSP’s in de praktijk die het lastig vinden hun eigen ruimte in te nemen. Dat kan met een aantal factoren te maken hebben:
- Je goed kunnen inleven in de ander (en de teleurstelling als je nee zegt) bijvoorbeeld.
- Bang om afgewezen te worden (afwijzingsgevoeligheid)
- Het lastig vinden om je eigen ruimte te bepalen, dit kan voorkomen als je in je leven te weinig de ruimte hebt gekregen. Dit speelt vaak bij HSP-KOPP.
💡 Lees ook: Hoogsensitief en grenzen stellen
5. Mag de lat wat lager?
Veel HSP’s zijn perfectionisten. Met je vermogen om details te zien als een van de hoofdkenmerken en vaak groot verantwoordelijkheidsgevoel, ook niet zo gek. Maar het wordt wel vervelend als het belemmerend gaat werken door onrealistische hoge doelen. Probeer eens niet voor een 10 te gaan, maar bijvoorbeeld een 8 (of lager, als je durft) en kijk eens wat er gebeurt.
6. Hou rekening met je zintuigen
Veel HSP’s hebben last van harde of plotselinge geluiden, maar er zijn ook andere zintuigen die overprikkeld kunnen raken. Bijvoorbeeld door geuren, kriebelende kleding, nare beelden enzovoorts. Helemaal vermijden hoeft nou ook weer niet. Kijk goed wat voor jou werkt en waar je grens ligt. Leer doseren waar je kan. Heb je slecht geslapen, een drukke dag of ga je door een moeilijke tijd, dan zal je sneller overprikkeld zijn dan wanneer alles lekker in de flow zit. Pas de input van prikkels daar (voor zover mogelijk) op aan.
💡 Lees ook: Handige tools voor je sensitieve zintuigen
7. Zoek gelijkgestemden
Naast het lezen van informatie, kan het ontmoeten van gelijkgestemden bijdragen aan meer (h)erkenning van jouw hoogsensitiviteit. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van HSPcafés (ontmoetingen voor en door HSP, niet perse in een echt café) en workshops over hoogsensitiviteit.
8. Herstellen van intense situaties/beelden
Met je diepgaande verwerking komen negatieve situaties en nare beelden harder binnen. Vaak blijft het daardoor ook wat langer hangen. Zorg dat je de ruimte neemt om dit te verwerken in jezelf. Bijvoorbeeld met een wandeling in de natuur, het delen met iemand in je omgeving of een andere manier die jou goed helpt.
9. Vergelijk jezelf niet met anderen
Als ik je vraag appels met peren te vergelijken denk je vast, dat schiet niet op. Zo is het ook met hoogsensitieve mensen versus niet hoogsensitieve mensen. Het hoogsensitieve brein gaat een andere route dan een niet hoogsensitief brein. En daar is niets mis mee, maar het werkt wel anders.
💡 Lees ook: Waarom HSP eerst even op de rem gaan staan
10. Wees je bewust van je stress(levels)
Je kunt stress niet altijd voorkomen. Dat komt omdat er allerlei situaties buiten onze invloedsfeer kunnen ontstaan en ons autonome zenuwstelsel hier op reageert. Het is dus zinloos om te gaan vechten tegen de stress en je kunt je daarom beter bewust worden van jouw stresssignalen en kijken wat je op dat moment nodig hebt.
11. Maak een fijn plekje in je huis
Heb jij in huis een plek waar je je kan terug kan trekken en opladen? Zo ja, kun je het nog een beetje meer passend voor jezelf maken? Zo nee, is er een ruimte of hoekje in huis dat je knus kunt inrichten? Lees ter inspiratie ook een plekje voor jezelf.
12. Wees milder voor jezelf
En veel terugkerend thema in de praktijk is de strengheid van HSP’s naar zichzelf. Zelfcompassie en mildheid zijn dan ook belangrijke aandachtspunten om aan te werken. En dat begint met inzicht in alles wat je alsmaar ‘moet’ van jezelf. Is dat herkenbaar voor jou? Vraag je dan eens af of het ook wel echt moet? En wat gebeurt er als je het een keertje laat? Of je een keertje te laat bent bijvoorbeeld? Als je veel last hebt van het moeten is Acceptance & Commitment Therapy (ACT) het overwegen waard. Dat kan namelijk bijdragen aan een mildere kijk naar jezelf.
💡 Lees ook: Zelfcompassie voor HSP, milder zijn naar jezelf
13. Leer je talenten beter kennen
En tot slot in dit rijtje van lessen voor HSP: hoogsensitiviteit kent een aantal prachtige talenten. Lees dit artikel met talenten van HSP’s maar eens door. Ken jij ze al van jezelf?
Nog geen reacties. Reageer hieronder!