Hoogsensitiviteit, wat je moet weten over je karaktereigenschap

Hoogsensitiviteit - wat je moet weten over je karaktereigenschap
4 minuten

In dit artikel ga ik je meenemen naar de verschillende facetten van hoogsensitiviteit die ik eerder beschreven heb. Door informatie van 10 artikelen te bundelen hoop ik dat je er goed wegwijs uit kunt worden wat er allemaal met je sensitieve karaktereigenschap samenhangt.

1. Dit zijn de HSP kenmerken

Kenmerken van hoogsensitiviteit, wat zijn ze precies? Sinds Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron in 1996 de term ‘highly sensitive person’ (hoog sensitief persoon) introduceerde, zijn er veel mensen die zich herkennen in haar beschrijving van deze groep. Er wordt steeds meer over bekend. Ken jij de HSP kenmerken al? Hieronder kun je ze op een rijtje vinden.

2. Ik heb net ontdekt dat ik hoogsensitief ben, en nu?

Waar moet je beginnen als je er net achter bent dat je waarschijnlijk HSP bent? In dit artikel de eerste 5 stappen om mee aan de slag te gaan.

3. Hoogsensitiviteit en de wetenschap

Gelukkig heeft hoogsensitiviteit de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen waardoor er meer onderbouwde kennis beschikbaar kwam. Fijn, want de werking van het HSP brein is alles behalve zweverig.

4. Ken jij deze 4 verschillende HSP types al?

Geen enkele HSP is hetzelfde, want je hebt naast je sensitieve karaktereigenschap ook nog tal van andere karaktereigenschappen en ervaringen in het leven die je persoonlijkheid vormen. Om te beginnen zijn er globaal al zo’n 4 verschillende HSP types te onderscheiden.

5. HSP talenten

Wist je dat de werking van het hoogsensitieve brein zorgt voor een aantal specifieke HSP talenten? Je leest er meer over in de ervaringen van diverse HSP’s.

6. Hoogsensitiviteit en prikkels

Hoe zit dat precies met HSP en prikkels? En wist je bijvoorbeeld dat je naast overprikkeld, ook onderprikkeld kunt raken?

7. Het ideale me-time recept

Hoogsensitiviteit kenmerkt zich door een andere werking in het brein. Dit zorgt ervoor dat je met jouw sensitieve karaktereigenschap wat vaker hersteltijd nodig hebt dan niet-HSP. In het ideale me-time recept kun je hier een aantal handige ingrediënten vinden, zodat de me-time ook bij jouw behoeften aansluit.

8. Communicatieproblemen met niet-HSP

Omdat je brein anders werkt, kunnen er bepaalde communicatieproblemen met niet-HSP ontstaan. Je vertrekt beiden vanuit een andere richting en dit wil nog weleens zorgen voor misvattingen.

9. Afwijzingsgevoeligheid - Rejection Sensitivity

Wanneer je als HSP negatieve ervaringen in je leven meemaakt kun je afwijzingsgevoeligheid ontwikkelen. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen lees je hieronder.

10. Misverstanden over hoogsensitiviteit

Er bestaan een aantal misverstanden over hoogsensitiviteit waardoor je sensitieve karaktereigenschap niet altijd goed begrepen wordt. In dit artikel kun je een aantal misverstanden lezen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit - wat je moet weten over je karaktereigenschap

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.