Waar heb jij behoefte aan als HSP?

Waar heb jij behoefte aan als HSP?
3 minuten

Sta je weleens stil bij deze vraag: waar heb jij behoefte aan als HSP? Regelmatig ontmoet ik HSP’s die geneigd zijn om die vraag regelmatig voorbij te gaan. Ze staan bijvoorbeeld meer stil bij de behoeften van anderen of gaan maar door en vergeten op tijd pauze te nemen. Herken je dat? Check dan even de tips in dit artikel.

HSP tip 1 - Zet jezelf op nummer 1

Een aantal HSP talenten zoals je zorgzaamheid, empathie, aandacht voor de belangen van anderen maar ook je verantwoordelijkheidsgevoel, kunnen ervoor zorgen dat je jezelf soms een beetje vergeet. Kies vaker voor jezelf. Vind je dat lastig? Kijk dan of je dit lastige gevoel (zoals bijvoorbeeld schuldgevoelens) toe kunt laten in plaats van vermijden door iets te doen wat ten koste van jezelf gaat.

Als je in je jeugd onvoldoende gezien bent, bijvoorbeeld in je gevoeligheid of door allerlei (negatieve) omstandigheden, kun je daarbij een patroon ontwikkelen waarbij je jezelf aan de zijlijn zet. Dit is een overlevingsmechanisme dat in de tijd dat je het hebt ontwikkeld heel zinvol was, maar nu hoogstwaarschijnlijk vooral belemmerend werkt.

HSP tip 2 - Check bij jezelf in

Stel jezelf regelmatig de vraag ‘waar heb ik behoefte aan? Het gaat er niet om of je het op dat moment ook kunt uitvoeren, maar vooral dat je stilstaat bij wat je voelt. Door dit regelmatig te doen train je jezelf om je meer bewust te zijn van jouw eigen behoeftes. Hang briefjes in je huis op of zet dagelijks een wekker om jezelf te herinneren aan deze vraag.

Waarom is voldoende bewegen als HSP zo belangrijk

HSP tip 3 - Ga regelmatig even niksen

Door even niets te doen ontstaat er ruimte om te voelen en zo heb je meteen de tijd om te kijken of je daarin iets voor jezelf kunt betekenen. Bovendien levert niksen creatieve oplossingen op doordat het default mode netwerk in je brein dan alle ruimte krijgt. Je kunt het niksen heel goed combineren met een fijne wandeling in de natuur.

HSP tip 4 - Vergelijk jezelf niet met anderen

Met een hoogsensitief brein kun je andere behoeften hebben dan niet-hoogsensitieve mensen. Door jezelf te gaan vergelijken met mensen die andere behoeften hebben doe je jezelf en jouw behoeften echt tekort. Ja, je brein werkt anders en nee dat is niet erg. Jij mag er zijn zoals je bent.

HSP tip 5 - Lees over je hoogsensitiviteit

Door over je sensitieve eigenschap te lezen kun je meer ontdekken over wie je bent en wat er bij jou past. Dat helpt om beter rekening met jezelf te houden. Je bent niet alleen en het is niet gek dat je bijvoorbeeld regelmatig de rust op zoekt!

Blijf wel goed checken bij jezelf of het ook voor jou zo werkt. Iedereen heeft een andere optimale prikkelbehoefte bijvoorbeeld, waardoor sommige HSP’s – waaronder HSS & hoogbegaafde HSP’s –  juist ook voldoende prikkels nodig hebben om voldaan de dag af te sluiten. Als je dan teveel focust op overprikkeling en het vermijden van prikkels, geeft dit niet het effect dat nodig is.

💡 Lees ook: Boekentips voor HSP

Waar heb jij behoefte aan als HSP?

Tot slot, weet jij waar jouw behoeften liggen en wat daarin voor je werkt? Deel het dan hieronder ter inspiratie voor andere hoogsensitieve lezers.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Waar heb jij behoefte aan als HSP?

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *