Heb je last van je hoogsensitiviteit?

Heb je last van je hoogsensitiviteit?
4 minuten

Hoogsensitiviteit hoeft helemaal geen probleem te zijn, want het is geen stoornis maar een persoonskenmerk. Toch ervaren HSP’s vaak wel de nodige uitdagingen en daardoor kun je op sommige momenten last van je hoogsensitiviteit hebben. Meer over hoe dat komt en hoe je daar beter mee om kunt gaan ontdek je in dit artikel.

In dit artikel:

  • Waarom heb je last van je hoogsensitiviteit?
    • Je hebt onvoldoende kennis van de werking van je hoogsensitieve brein
    • Je bent tijdelijk of langdurig overprikkelt of onderprikkelt
    • Je hebt te maken met negatieve omgevingsfactoren
    • Je houdt niet voldoende rekening met je HSP
    • Je hebt last van afwijzingsgevoeligheid door negatieve ervaringen in het verleden

Waarom heb je last van je hoogsensitiviteit?

Niet iedere HSP heeft last van zijn of haar sensitiviteit. Dat komt omdat hoogsensitiviteit een karaktereigenschap is waar niets mis mee is. Als je last hebt van je HSP kunnen daar een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen. Een aantal gaan we nader bekijken.

Je hebt onvoldoende kennis van de werking van je hoogsensitieve brein

Hoogsensitiviteit is geen stoornis maar een karaktereigenschap. Heb je last van je hoogsensitiviteit, dan weet je misschien niet goed hoe je hoogsensitieve brein werkt en waar je rekening mee moet houden. Er is inmiddels allerlei wetenschappelijk bewijs dat je brein anders werkt en dit uit zich globaal  in 2 hoofdkenmerken:

  • Een grotere opmerkzaamheid voor interne en externe prikkels.
  • Een diepgaande verwerking in je brein.

Dit uit zich bijvoorbeeld in de volgende symptomen van HSP:

  • Je maakt weloverwogen keuzes.
  • Je hebt creatieve oplossingen.
  • Je denkt een aantal stappen vooruit (anticiperen).
  • Je bent je sneller bewust van gevoelens van anderen.
  • Je bent vaak heel betrokken bij je omgeving.
  • Je hebt een grotere vatbaarheid voor stress.
  • Je hebt meer dan gemiddeld behoefte aan sudder- en hersteltijd (me-time).
  • Je bent empathisch naar mensen en dieren.
  • Je moet vaak even wennen aan nieuwe situaties (soms is dat in strijd met dat je ook graag nieuwe situaties opzoekt, zie HSS-HSP en hoogbegaafde HSP).
  • Je houdt van diepgang en gesprekken die echt ergens over gaan (en je voert liever geen koetjes- en kalfjesgesprekken).
  • Je reageert sterker op negatieve en positieve omgevingsinvloeden.

Je bent tijdelijk of langdurig overprikkelt of onderprikkelt

Heb je last van je hoogsensitiviteit? Overprikkeling is een van de meest voorkomende symptomen die dan genoemd worden. Dit komt door blootstelling aan te veel prikkels die je niet goed kunt verwerken. Bijvoorbeeld omdat het er te veel zijn op korte termijn of omdat je langdurig in een stressvolle situatie zit. Je hebt dus acute overprikkeling en chronische overprikkeling. In beide gevallen kun je gedurende deze overprikkeling merken dat je minder lekker in je vel zit, sneller emotioneel bent en je HSP talenten minder goed voelt of kunt inzetten.

Ook een tekort aan prikkels (veel voorkomend bij HSS-HSP en hoogegaafde HSP) kan lastig zijn. Onderprikkeling is minstens zo vervelend als overprikkeling.

Je hebt te maken met negatieve omgevingsfactoren

Als HSP ben je gevoeliger voor positieve en negatieve omgevingsfactoren. Deze factoren hebben we lang niet altijd in de hand. Maar omdat je er sterker op reageert, kun je sneller last hebben van een negatieve situatie. Bovendien kan dit in je brein wat langer blijven hangen omdat het soms even duurt voordat een en ander verwerkt is. Deze oorzaak kan (vaak tijdelijk, zolang de omgevingsfactoren gelden) wat last van je hoogsensitiviteit geven.

Je houdt niet voldoende rekening met je HSP

Omdat de processen in een HSP brein anders werken dan in een niet-HSP brein, zijn een aantal specifieke behoeften, talenten en aandachtspunten vaak belangrijk als je hoogsensitief bent. Herken jij ze bij jezelf en hou je er voldoende rekening mee?

Op deze website lees je veel artikelen over de werking van je hoogsensitieve brein en een scala aan onderwerpen, situaties en plekken waarop jouw sensitieve brein van invloed is. Lees je in en ontdek wat voor jou wel en niet werkt. Kijk daarbij niet naar wat de ander vindt of doet, maar voel en probeer uit wat voor jou het beste past.

Je hebt last van afwijzingsgevoeligheid door negatieve ervaringen in het verleden

Heb je in het verleden te maken gehad met onrecht of afwijzing? Dan is er een kans dat je afwijzingsgevoeligheid hebt ontwikkeld. Hierbij ben je extra alert voor (mogelijke) afwijzing en hierdoor kun je aardig wat last van je hoogsensitiviteit ervaren. Dit kan variëren van weinig begrip voor wie je bent of wat je voelt (al dan niet in je jeugd), tot conflicten op je werk, KOPP problematiek, destructieve relaties, enz.

Tot slot

Dit waren een aantal mogelijke oorzaken als je last van je HSP hebt. Als je ze herkent is het belangrijk om er iets mee te gaan doen voor jezelf. Lukt dit je niet alleen dan kan HSP begeleiding uitkomst bieden. Sommige patronen kunnen hardnekkig zijn, begeleiding kan helpen om deze los te laten door meer je eigen leven te gaan leven, afgestemd op je hoogsensitiviteit.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Heb je last van je hoogsensitiviteit?

Ook interessant