33 x me-time inspiratie voor HSP

me-time inspiratie voor HSP
8 minuten

In dit artikel geef ik je me-time inspiratie die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te creëren. Me-time of tijd voor jezelf wordt vaak genoemd in combinatie met hoogsensitiviteit. In het ideale me-time recept en maak tijd voor jezelf als je hoogsensitief bent schreef ik er al eerder over. Dit keer wil ik stilstaan bij de invulling van je me-time momenten. 

Je hebt vast al zo je fijne activiteiten, ter inspiratie geef ik je hieronder een heel aantal suggesties. Ben je toe aan wat nieuws? Probeer ze eens uit en kijk welke bij jou passen.

Tijd voor jezelf en hoogsensitiviteit

Terwijl voldoende tijd en ruimte voor jezelf belangrijk is voor elk mens, is het als je hoogsensitief bent zelfs een extra aandachtspunt. Het beeld kan daardoor ontstaan dat je als HSP minder aankunt of overal overprikkelt van raakt, maar dit klopt niet. Wel is het belangrijk dat je voldoende me-time neemt, zodat je de ruimte hebt om de prikkels op jouw manier te verwerken én voldoende plezier en ontspanning in je leven ervaart. Je leest hier meer over in het ideale me-time recept voor HSP.

Het ideale me-time recept voor HSP’s

De positieve effecten van me-time

  • Tijd voor jezelf geeft je de ruimte om prikkels te verwerken en de hei rustig te overzien alvorens je in actie gaat (bijvoorbeeld voordat je een keuze kunt maken, een antwoord geeft enz).
  • Het helpt stress te verminderen en overprikkeling te voorkomen.
  • Door fijne activiteiten en beweging maak je happy stofjes aan waardoor je meer geniet.
  • Je hebt niet op alles in je leven invloed. Bepaalde omstandigheden heb je niet in de hand. Momenten voor jezelf wél, maak er gebruik van.

33 x me-time inspiratie:

1. Ga even offline

Leg je schermen weg, zet de meldingen uit en je zintuigen aan en ga lekker doen waar je zin in hebt zonder inkomende bliepjes en de soms eindeloze stroom aan informatie.

2. Wissel bewegen en zitten af

Met de komst van de beeldschermen zitten we veel meer. Voor je het weet is er weer een uur (zittend) voorbij. Ik los dat op door bewust te kiezen voor afwisseling waarbij ik ook beweeg. Maak van tijd tot tijd even een ommetje of rommel bijvoorbeeld lekker in de tuin. Het is belangrijk dat je iets doet waar je op dat moment zin in hebt. Dat werkt namelijk 10x beter dan iets alleen doen, omdat je brein zegt dat het ‘gezond’ is (dat geldt ook voor andere dingen).

3. Ga erop uit zonder doel

Ga eens zonder plan op de fiets, wandelen of een rondje rijden. Voel je vrij van ergens heen moeten en laat je verrassen door de plekken waar je terecht komt.

4. Waar ben je dankbaar voor?

Sta je weleens stil bij waar je dankbaar voor bent? Zo niet, houdt dit dan eens bij in een klein boekje of start in het Reflect dagboek.

Soms moet je een paar dingen uitproberen om te weten wat je (allemaal) leuk vindt. Ga eens naar een cursus en kijk of het wat voor je is. Is er niks bij jou in de buurt? Dankzij de pandemie kan er steeds meer online. Probeer met een open houding gewoon eens wat dingen uit en kijk daarna of het wel of niet beviel.

5. Ontdek iets nieuws

Soms moet je een paar dingen uitproberen om te weten wat je (allemaal) leuk vindt. Ga eens naar een cursus en kijk of het wat voor je is. Is er niks bij jou in de buurt? Dankzij de pandemie kan er steeds meer online. Probeer met een open houding gewoon eens wat dingen uit en kijk daarna of het wel of niet beviel.

6. Verzorg een plantje

Tuinieren, of dat nou in de tuin of op je balkon of zelfs in huis is, is net een soort mediteren. Aandachtig bezig zijn met het verzorgen van een plant geeft veel mensen rust. Van welke planten hou jij? Hebben ze een bepaalde vorm of de bloemen een favoriete kleur?

💡 Extra tip: Adopteer een boomspiegel. Een boomtuintje of boomspiegel is het stukje grond om een boom heen. Vaak staan ze vol met onkruid. In verschillende gemeentes kun je een boomspiegel adopteren en mag je er, onder bepaalde voorwaarden, een tuintje van planten aanleggen. Dit zorgt voor meer groen en biodiversiteit in je gemeente.

7. Je eigen plekje

Maak je eigen relaxplekje in huis waar je je regelmatig even terugtrekt. Waar niets moet en je even fijn kunt relaxen.

8. Creatief met geuren

Hou je van de lavendelgeur? Maak een mooi zakje en stop daar lavendel in. Een handige bijkomstigheid is dat de geur van lavendel ontspannend werkt, handig voor naast je kussen. Hou je er niet van of heb je een andere favoriete geur? Kijk eens of je je creativiteit kunt aanboren om daar wat mee te maken. Een fijne en vertrouwde geur helpt bovendien vaak bij bijvoorbeeld spannende situaties.

9. Kijk naar de sterren

Zit je weleens in je tuin of op je balkon naar de sterren te kijken en weg te mijmeren? Wellicht krijg je er nog wel nieuwe me-time inspiratie van!

10. Ben je geneigd om te gaan piekeren?

Tel dan eens achteruit. Begin bijvoorbeeld eens bij 812 en tel terug. Je brein heeft daar dan namelijk alle aandacht voor nodig en het wordt lastig nog ergens over te gaan piekeren tegelijkertijd.

11. Maak een blotevoetenwandeling in de natuur

Zonder schoenen kun je de grond veel beter voelen. Loop eens heel bewust door de modder, nat gras, paden. Je kunt ook met georganiseerde blotevoetenwandelingen meedoen in jouw omgeving of misschien juist in een hele andere regio.

12. Koop eens een stuk taart en eet dat heel bewust op

Maak er een echt genietmomentje van en maak je niet druk om de calorieën.

13. Stuur jezelf een kaart

Schrijf eens een kaartje aan jezelf en vertel waar je trots op bent van jezelf. Doe ‘m op de post aan jezelf (of vraag een vriend dit over een tijdje voor je te doen).

14. Zit het even tegen?

Balen mag! Maak er gewoon een baaldag van compleet met feelgood film of fijne serie, chocola en cozy onder de dekens. Net als een buitje, waait je baaldag vanzelf weer over, dus zolang hij er hangt kun je er maar beter het beste van maken, vind je ook niet?

15. Bezoek een fijne stad

Zijn er nog bepaalde steden die je graag wilt bezoeken? Plan een dag of weekend en geniet van alles wat je opmerkt aan de stad. De architectuur, geluiden, wijken, centrum, parken enzovoorts.

16. Ruim op!

Het klinkt wellicht niet als me-time inspiratie, maar het resultaat geeft wel rust in je hoofd en dus meer ruimte voor jou om te ontspannen. Bovendien ben je meteen in beweging, dat doet vaak ook goed.

17. Maak een kruidenwandeling

Wist je dat er op allerlei plekken in het land kruidenwandelingen georganiseerd worden? Op deze wandelingen ontdek je allerlei dingen over kruiden en kun je ze natuurlijk ook ruiken en proeven. Een aanrader!

18. Maak je favoriete gerecht

Heb je een favoriet gerecht dat je al een tijdje niet meer hebt gemaakt? Neem er eens uitgebreid de tijd voor.

19. Ga een dagje naar de sauna of wellness plek

Een ultieme plek om te ontspannen zijn sauna’s en thermale baden. Kom heerlijk in rust door de warmte of in het water.

20. Lees een goed boek

Heb je zin om je even helemaal in een andere wereld te wanen? Lees een fijn boek, bij voorkeur op een fijne plek waar je even ongestoord kunt genieten van het verhaal. Dat heeft een ontspannen effect.

21. Op zoek naar rustig plekje om te lezen?

Kijk dan eens naar een slow reading club bij jou in de buurt. Daar vind je een groep mensen die op een rustige locatie gezamenlijk lezen. Meer informatie over slow reading clubs >>

22. Regent het?

Ga wandelen! We zijn geneigd om met regen binnen te blijven, maar waarom eigenlijk? De regen geeft een hele andere ervaring aan je wandeling. Trek een regenpak en goede schoenen aan en wandelen maar! Vergeet je zintuigen niet open te zetten en tijdens je wandeling opmerkzaam te zijn op wat je waarneemt in jezelf en om je heen.

💡 Lees ook: Boekentips voor HSP >>

23. Bezoek een museum en geniet van de kunst en de stilte

Wellicht doe je er nog wel inspiratie op voor je eigen creaties of voor een ander perspectief op de wereld.

24. Bel met een dierbaar persoon in je omgeving

Voer een diepgaand gesprek over het leven. Wat drijft jou, welke waardes zijn belangrijk? En wat drijft de ander ten diepste?

25. Maak een moodboard met allemaal dingen die je fijn vindt

Van welke beelden hou je? Waar word je blij van? Maak er een mooi kunstwerk van en hang het op een plek waar je er regelmatig even naar kunt kijken.

26. Bezoek een fijne plek uit je jeugd

Ervaar eens hoe je er nu met andere, volwassen ogen, naar kijkt. Zijn er nog bepaalde fijne gevoelens die terugkomen, fijn herinneringen?

27. Behoefte aan stilte?

Ga naar een bibliotheek en geniet van de rust. Sommige bibliotheken hebben aparte stilteplekken.

28. Zeg af en toe bewust nee

Je hoeft niet overal bij te zijn, soms heb je gewoon behoefte aan alleen zijn. Maak de afspraak met jezelf dat je de tijd alleen besteedt. Wil iemand afspreken dan kun je eenvoudig zeggen dat je al een afspraak hebt. Je bent niemand een uitleg verschuldigd welke afspraak je met jezelf gemaakt hebt.

29. Plan spontane tijd

Het is goed om bepaalde me-time van tevoren in te plannen, zodat je er ook ruimte voor vrij maakt. Maar minstens zo belangrijk om je tijd al niet van te voren in te vullen en gewoon te kijken waar je in het moment zin in hebt.

30. Bestel eten voor jezelf

In plaats van te koken kies er eens spontaan voor om eten te bestellen als cadeautje aan jezelf (en je partner indien van toepassing). In de tijd dat je op het eten wacht kun je trouwens ook nog iets leuks gaan doen.

31. Ontbijt op bed

Slow start je dag met een ontbijt op bed en blijf daarna nog even lekker relaxen met een boek, tijdschrift of serie bijvoorbeeld.

32. Ga een weekendje alleen de natuur in

Huur een fijn huisje in de natuur en trek je even lekker terug, maak fijne wandelingen en geniet van de rust en stilte. Ik doe dat regelmatig en doe daar de nodige inspiratie op.

33. Wees in het moment

Sta je weleens stil bij wat je allemaal denkt en voelt? Observeer je gedachten en gevoelens eens. Kijk eens wat er allemaal in jou aanwezig is.

Tot slot

Dit was de me-time inspiratie. Heb jij nog aanvullingen? Laat ze dan hieronder achter, daar inspireer je weer anderen mee!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

me-time inspiratie voor HSP

Ook interessant

1 Reactie

  1. Wat een mooie tips. Ik word er al helemaal blij van, vooral omdat ik er een heel aantal herken en die ook nu al toepas. Geeft me weer het gevoel dat ik goed bezig ben, op weg in mijn strijd om om te gaan met mijn HSP.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *