Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap dat zich op veel gebieden in het leven laat zien. Vaak gekenmerkt doordat je je anders voelt. Logisch, je brein werkt ook anders. Wat is er nodig voor een fijn leven met hoogsensitiviteit?
In dit artikel neem ik je mee in de wondere en uitgebreide wereld van je hoogsensitieve karaktereigenschap en geef ik je tips hoe je hier mee om kunt gaan. Luister daarbij altijd goed naar jezelf en wees creatief in het toepassen ervan, want wat werkt voor de een kan niet werken voor de ander. Naast hoogsensitiviteit zijn er namelijk nog meer factoren, zoals je fysieke gesteldheid, genen, andere karaktereigenschappen enzovoorts.
Inhoud van dit artikel:
- Is een leven met hoogsensitiviteit altijd fijn?
- Ontdek de juiste omstandigheden voor jezelf
- Voel en stel je grenzen
- Gevoeliger voor prikkels – de juiste balans
- Stop & check systeem
- Wat zijn jouw kwaliteiten als HSP?
- Emoties van jezelf en aanvoelen van anderen
- Me-time, kom tot jezelf
- Rituelen geven rust
- Wees lief voor jezelf
Is een leven met hoogsensitiviteit altijd fijn?
💡 Lees ook: 21 kenmerken van afwijzingsgevoeligheid bij HSP
Ontdek de juiste omstandigheden voor jezelf
Voel en stel je grenzen
Gevoeliger voor prikkels – de juiste balans
Stop & check systeem
Wat zijn jouw kwaliteiten als HSP?
Hoogsensitieve mensen zijn vaak reflectief ingesteld. Dat wil zeggen dat je reflecteert op hoe dingen zijn gegaan en kijkt naar wat beter zou kunnen. Gecombineerd met je anders voelen, soms tegen onbegrip aanlopen enzovoorts zie ik veel HSP’s in de praktijk daarom vooral kijken naar wat ze niet goed doen. Dat kan zover gaan dat je de verantwoordelijkheid voor een situatie in z’n geheel op je neemt daar waar een ander ook een deel van de verantwoordelijkheid heeft. Als je daar meer over wilt lezen raad ik je het artikel waar stopt jouw verantwoordelijkheidsgevoel als HSP aan. Betrokkenheid en zorgzaamheid bijvoorbeeld kunnen ook kwaliteiten zijn, mits helder is waar de grens ligt. Ken jij jouw HSP kwaliteiten en wanneer heb je ze ervaren in je leven?
💡 Lees ook: De talenten van hoogsensitiviteit op een rijtje
Emoties van jezelf en aanvoelen van anderen
Me-time, kom tot jezelf
Ben je geneigd om maar door te gaan of de ander meer centraal te zetten? Het overkomt veel hoogsensitieve mensen en het is belangrijk dat je tijdig rust neemt, op jouw manier weliswaar. Een van de pijlers voor de praktijk is onder andere ontstaan doordat ik niet veel kon met standaardtips voor een leven met hoogsensitiviteit als tot rust komen met mindfullness, of een serie op de bank. Of dat yoga en meditatie het geheim tot ontspanning was voor elke HSP. Nou is dat voor een deel van de HSP’s zeker zo, maar voor mij en anderen met mij werkte dat niet of zelfs averechts. Ik had juist actie of interessante nieuwe informatie nodig om te ontspannen, maar wel in een rustige omgeving. Yoga deed voor mij te weinig, ik had (en heb) juist krachttraining nodig en de uitdaging om me daarin te ontwikkelen. Dit deed me beseffen dat er geen ‘standaard’ was en dat je vooral goed moet luisteren naar jezelf.
Rituelen geven rust
Prikkels, ervaringen gedurende de dag en onverwachtse situaties kunnen soms best intens zijn. Naast voldoende me-time kunnen rituelen je ook rust bieden. Omdat het zich dagelijks herhaalt, geeft dit een veilig en vertrouwd gevoel. Dit kan bijvoorbeeld ook goed helpen om je dag af te sluiten en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Het hoeven geen ingewikkelde en langdurige rituelen te zijn. Hou het simpel en dicht bij jezelf, zo is het ook haalbaar om het dagelijks uit te voeren. In de kracht van dagelijkse rituelen voor HSP licht ik dit verder toe en geef ik je een aantal tips ter inspiratie.
Wees lief voor jezelf
Ben je streng voor jezelf?Heb je bijvoorbeeld vaak het gevoel dat je van alles moet van jezelf of een ander? Pas je je (te) gemakkelijk aan en ten koste van jezelf? Ben je geneigd tot doorgeschoten perfectionisme? Dan wordt het hoog tijd om wat liever voor jezelf te zijn. Je bent namelijk een mens, je mag dingen leren, fouten maken, niet perfect zijn en zou hier en daar een doodgewone mindere dag kunnen hebben. Daar is helemaal niets mis mee. Wellicht is je ooit anders geleerd of kreeg je signalen dat je niet goed genoeg was. Maar nu kun je dat zelf (leren) bepalen en mag je gewoon oké zijn zoals je bent. Lief zijn voor jezelf is een belangrijke basis van een fijn leven met hoogsensitiviteit. Om je wat inspiratie mee te geven zijn hier 7 HSP tips om liever voor jezelf te zijn.
2 Reacties
Ik heb heel veel aan de door gestuurde informatie. Het geeft mij meer inzicht in mijzelf en ook met mijzelf te leven en te accepteren. Eigenlijk ben ik wel een aardig / mooi mens, heeft wel 75 jaar geduurd om dat te ontdekken.
Het is nooit te laat om iets nieuws te leren……
Lenneke Schiereck
Blij met wat ik allemaal lees. Èn inzicht hoe hard en meedogenloos anderen en ikzelf ben om gegaan met ’t zó gevoelig zijn… Veel gevolgen. Goed om nu zoveel te herkennen. Ook over rouw. Ik verzet m’n ‘hekken’ en maak een groter ‘veld’ voor mezelf, zodat ik kan bijkomen en uitrusten… Hekken die ’t geweld van oordelen onbegrip en veroordelen (ook van mezelf) mogen buitensluiten… en waar ik mag zijn… Dank.
Marja