Wat is de meerwaarde van hoogsensitiviteit in onze samenleving?

De meerwaarde van hoogsensitiviteit in onze samenleving
5 minuten

Bij hoogsensitiviteit denken we al gauw aan zaken als gevoelig, prikkels en op social media lees ik soms dat mensen het vooral als iets lastigs ervaren. Maar in tegenstelling tot dit soort ervaringen speelt de karaktereigenschap hoogsensitiviteit naar mijn idee zo zijn eigen rol de samenleving. Laten we eens nader bekijken wat de meerwaarde van hoogsensitiviteit in onze maatschappij zou kunnen zijn.

Wat is hoogsensitiviteit?

Om te beginnen de definitie van hoogsensitiviteit vanuit onderzoek tot tot nu toe. Daaruit blijkt dat hoogsensitiviteit voornamelijk bestaat uit 2 hoofdkenmerken in het brein:

  1. Een verhoogde opmerkzaamheid.
  2. Diepgaande verwerking.

Je neemt dus meer subtiele details waar en je verwerkt deze vervolgens diepgaand. Dat wil zeggen dat je meer prikkels waarneemt en het extra energie kost om deze te verwerken. Daarom is het belangrijk dat je af en toe sudder- en hersteltijd neemt, zodat je systeem bij kan komen van alle indrukken die je van buiten waarneemt en van binnen verwerkt.

Heb je overwegend last van je hoogsensitiviteit? Dan ervaar je waarschijnlijk vaker kenmerken als overprikkeling, een verhoogde emotionaliteit, angst voor afwijzing enzovoorts. Dit zijn in feite meer gevolgen van hoogsensitiviteit gecombineerd met negatieve ervaringen en/of omdat er bijvoorbeeld te veel tegelijk gebeurt. Bovendien kunnen deze kenmerken ook zonder hoogsensitiviteit voortkomen uit andere oorzaken zoals ingrijpende gebeurtenissen, trauma(‘s), stoornissen zoals beschreven in de DSM, niet aangeboren hersenletsel enzovoorts. Het zijn dus geen specifieke HSP kenmerken en ze kunnen zowel bij HSP als niet-HSP voorkomen. Maak ook de uitgebreide HSP test >>

Hoe kijk je zelf naar je hoogsensitiviteit?

Zie jij de meerwaarde van hoogsensitiviteit bij jezelf en anderen of ervaar je het vooral als last? We maken in het leven leuke en minder leuke dingen mee en soms zelfs ingrijpende situaties voor een langere tijd. Dit is van invloed op je zelfbeeld en hoe je naar je hoogsensitiviteit kijkt.

Elaine Aron heeft het in haar boek Hoog Sensitieve Personen over twee stereotypen:

“Het ene stereotype is die van het passieve slachtoffer, de andere is die van een intelligente, diepgaande en krachtige aanwezigheid in de ruimte.” 

Ervaar je je hoogsensitiviteit vooral als lastig, dan zul je jezelf eerder in het eerste stereotype herkennen. Misschien vind je het ook wel lastig om je hoogsensitiviteit en het anders zijn daardoor te accepteren. Het kan dan zeker aan te raden zijn hier HSP begeleiding voor te zoeken, zodat je hier beter mee om kunt gaan en er meer ruimte voor de talenten kan komen, die je zeker ook hebt.

Herken je je in het tweede type? Dan zul je waarschijnlijk overwegend dankbaar zijn voor je sensitieve eigenschap. Je kunt je talenten goed inzetten en ervaart de meerwaarde van hoogsensitiviteit regelmatig,

Je beeld kan ook verschuiven, want doordat je aan de slag bent gegaan met de ervaringen die je belemmerd hebben, kun je meer gaan ervaren hoe je sensitiviteit een mooie bijdrage kan leveren.

Hoogsensitiviteit in onze samenleving

Hoogsensitiviteit is een persoonskenmerk dat ook onder meer dan 100 soorten dieren voorkomt. Dit heeft een reden: hoogsensitiviteit heeft namelijk van oudsher een functie in een groep. Het zijn zoals klinische psycholoog Elke van Hoof noemde, de kanaries in de kolenmijn. Hoogsensitieve mensen hebben onder meer een signalerende functie in een groep.

Elaine Aron schreef daar in het boek Hoog Sensitieve Personen ook over: hoogsensitieve mensen hebben volgens haar een adviserende functie. Deze groep remt de meer impulsieve en agressieve groep (zij die verder willen kijken, willen groeien, concurreren en winnen) af. Eerst denken en dan handelen in plaats van wie het hardst schreeuwt krijgt zijn zin.

Soms kan dit de groep HSP’s impopulair maken, immers, afgeremd worden kan op weerstand stuiten. Maar onderschat de rol er niet van. Het is een broodnodig tegenwicht en zorgt voor een balans. Ga dus niet aan jezelf twijfelen bij weerstand, want dat is zonde en doet je functie in het geheel geen recht. Op de lange termijn zorgt deze meer zachte invloed namelijk voor meer bewustzijn voor mens, plant, dier en planeet als geheel zonder dat we elkaar moeten overheersen en de tent uit vechten. Aldus Elaine Aron.

De meerwaarde van hoogsensitiviteit

Wat is dan nu in deze tijd de meerwaarde van hoogsensitiviteit? Naar mijn idee spelen hierbij een aantal HSP talenten een rol. Ik wil daarbij benadrukken dat een HSP niet beter is dan een niet-HSP. Beiden hebben hun talenten en leerpunten en samen vullen ze elkaar juist goed aan. Daarom is diversiteit in het algemeen, bij mens en natuur, juist zo mooi. Stel je voor dat we allemaal hetzelfde zouden zijn, dat zou super saai zijn! Al kan het best een uitdaging zijn om sommige verschillen te overbruggen, maar dat is voor een ander artikel. 😉 Terug naar de meerwaarde en de HSP talenten. Hoe zit dat concreet?

  • Door je opmerkzaamheid en diepgaande verwerking heb je een aantal talenten die voor jou en de mensen om je heen van betekenis kunnen zijn. 
  • Doordat je hoogsensitieve brein vaak eerst even de hei wil overzien zie je ook vaak het grotere geheel. 
  • En omdat je eerst allerlei opties langsloopt voor je een keuze maakt, zijn je keuzes weloverwogen. En dan ook nog eens niet alleen maar in het belang van jezelf, maar ook van de andere mensen die erbij betrokken zijn. 
  • Met je verantwoordelijkheidsgevoel, zorg je ervoor dat processen goed afgerond worden. Vanwege je aandacht voor details zet je bovendien de puntjes op de i. Zolang dit niet ten koste van jezelf gaat zijn dit een mooie talenten waar menigeen van kan genieten. 
  • Maar ook talenten zoals zorgzaamheid en empathie zorgen voor aandacht en betrokkenheid naar de medemens. Soms is een klein gebaar groots: een arm om iemand heen slaan, even checken hoe iemand erbij zit kan, zeker als de ander even niet zo lekker zin z’n vel zit, veel betekenen. 
  • Met je HSP talent intuïtie voel of weet je vaak aan wat je wel en niet moet doen (mits je er niet teveel aan twijfelt 😉 ). 
  • Je oog voor details en je gevoeligheid voor (positieve) prikkels zorgt ervoor dat je extra kunt genieten. En dat niet alleen, je kunt hier ook anderen deelgenoot van maken als je dit met de mensen om je heen deelt.
  • Veel talenten werken naar mijn idee verbindend in sociale situaties zoals binnen de familie of op de werkvloer. Het is niet altijd zichtbaar, omdat het soms om hele kleine subtiele details gaat, maar het werkt als het ware als lijm tussen mensen. En daarmee zijn de talenten als ze niet opvallen in feite een stille kracht in onze samenleving.

Tot zover een schets van de invloed die hoogsensitiviteit in onze samenleving heeft. Op welke manier ervaar jij de meerwaarde van hoogsensitiviteit in jouw leven en dat van de mensen om je heen?

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

De meerwaarde van hoogsensitiviteit in onze samenleving

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.