Omgaan met hoogsensitiviteit: 7 essentiële dingen die je moet weten

Omgaan met hoogsensitiviteit
4 minuten

Omgaan met hoogsensitiviteit, hoe kun je dat het beste doen? Vind je het soms lastig en zou je meer willen genieten? Dat kan! In dit artikel leer ik je meer over je sensitieve karaktereigenschap en en leg ik uit hoe je er beter mee om kunt gaan.

1. Hoogsensitief zijn is oké

Er is niets mis met je als je hoogsensitief bent. Het is een karaktereigenschap waar je mee geboren wordt, samen met andere karaktereigenschappen. Samen vormen ze jou. Hoogsensitief zijn is ook niet bijzonder, wel anders. Als je kijkt naar een groep, zie je verschillende rollen. De één heeft de leiding, de ander zorgt vooral voor de mensen in de groep, een derde is erg handig en voert technische klusjes uit en ga zo maar door. Zo heb jij ook je eigen plek in de maatschappij. Je bent weliswaar met je karaktereigenschap HSP in de minderheid, maar dat maakt je niet minder als persoon! 😉 Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je moet omgaan met hoogsensitiviteit, dat geeft je meer ontspanning en plezier in je leven.

💡 Meer over het accepteren van je hoogsensitiviteit lees je in de 7 fases naar een positieve HSP flow.

2. Sudder- en hersteltijd

Als HSP neem je meer nuances waar en verwerk je deze diepgaander. Als gevolg daarvan heb je tijd en ruimte nodig. Zo kun je alle prikkels beter laten bezinken, het geheel overzien en indien van toepassing een weloverwogen keuze maken die bij je past. Ik vergelijk dit weleens met een waterplant die je lostrekt uit een beekje. Niet alleen de plant komt los, ook de bodem komt deels mee en vertroebelt tijdelijk het water. Het kost tijd voor dit weer naar de bodem zakt en het water weer helder wordt. Geef jezelf die tijd ook. 

Heb jij voldoende sudder- en hersteltijd als HSP

💡 Voldoende me-time is daarin cruciaal. Bekijk ook dit ideale me-time recept voor HSP.

3. Overprikkeling en ontprikkelen

Wanneer je bijvoorbeeld onvoldoende rustmomenten hebt gehad en de prikkels zich opstapelen (je gaat maar door), je een pittige periode in je leven ervaart of er gebeurt onverwachts ineens een hoop tegelijk, kan overprikkeling ontstaan. Het is natuurlijk het mooist als je het kunt voorkomen door bijvoorbeeld geregeld me-time in te lassen, maar dan nog hebben we niet alles in het leven in de hand. Ontdek voor jezelf wat je nodig hebt als je overprikkeld bent.

💡 Hier vind je een aantal tools om direct te ontprikkelen. Ligt er iets aan je overprikkeling ten grondslag dat op langere termijn speelt? Zoals overspannenheid, een rouwproces, identiteitscrisis, verlies van baan en/of een nieuwe baan. Kijk dan ook wat je op de meer lange termijn nodig hebt.

4. Wees mild naar jezelf

Als HSP voel je je vaak anders. Logisch, sommige dingen werken voor jou net even anders (en diepgaander! 😉 ). Maar tegelijkertijd wil je erbij horen en dat kan interne conflicten geven. Bijvoorbeeld dat je daardoor gaat twijfelen aan je waarneming of gevoel, streng wordt voor jezelf en je gaat aanpassen ten koste van je eigen grenzen. De belangrijkste stap om dit te veranderen is jezelf te accepteren zoals je bent (punt 1) en mild(er) om te gaan met jezelf tijdens de uitdagingen die je in het leven ervaart.

💡 Lees meer over zelfcompassie voor HSP

5. Ken je kwaliteiten

Ken jij je kwaliteiten als HSP? Wist je dat hoogsensitief zijn ook heel wat voordelen heeft? Je focus ligt misschien wat meer op wat er niet goed gaat of nog verbeterd kan worden, maar dat wil niet zeggen dat je geen kwaliteiten hebt. Het kan helpen om daar eens wat meer op te focussen. Dit kan helpen om je zelfbeeld wat meer in balans te brengen. Waar ben jij eigenlijk goed in? En, kun je bepaalde kwaliteiten (bijvoorbeeld zorgzaamheid) niet alleen gebruiken voor anderen, maar ook (leren) aanwenden voor jezelf?

6. HSP in de wetenschap

Wist je dat hoogsensitiviteit ook onderzocht wordt in de wetenschap? Dit wordt gedaan onder de naam Sensory Processing Sensitivity. Dit is belangrijk, want het kan nieuwe informatie verschaffen waardoor het omgaan met hoogsensitiviteit makkelijker wordt. Bijvoorbeeld doordat een wetenschappelijke onderbouwing het toegankelijker voor de hulpverlening maakt met een minder zweverige bijsmaak.

Deze muziek biedt steun en troost voor HSP

💡 Meer over HSP in de wetenschap & een aantal wetenschappelijke HSP weetjes op een rij.

7. Omgaan met hoogsensitiviteit: geniet van de kleine dingen

Een belangrijke factor in het omgaan met hoogsensitiviteit is je vermogen om te kunnen genieten van de kleine dingen. Het stimuleert positieve gevoelens en zorgt daarmee voor meer ontspanning in jezelf. En het mooie is dat je hier direct invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan: Fijne muziek, kopje thee, wandeling in de natuur enz.

💡 Ter inspiratie: 21 leuke ideeën voor HSP

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Omgaan met hoogsensitiviteit

Ook interessant

2 Reacties

  1. Hallo,
    Mijn kleinzoontje is net 4 en vanaf zijn geboorte wist ik dat hij HSP was.
    Hoe gaan we er het best mee om en wat kunnen we doen om hem te begeleiden in deze boeiende maar complexe geaardheid.
    Ikzelf ben HSP en herken veel vanuit mijn kindertijd en jeugd maar toen was dit nog een compleet onbekend gegeven. Graag uw hulp en hartelijk dank ervoor alvast.
    Marie-Ange


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.